Gør op med uddannelsessnobberi

Erhvervsuddannelser lider under et uhensigtsmæssigt imageproblem. Det skal vi have gjort op med! Vi har brug for et opgør med uddannelsessnobberiet, hvor den boglige uddannelse har højest status, for der er brug for, at langt flere unge vælger et arbejdsliv som faglærte. 

12. januar 2021

- Af Christina Laugesen, uddannelsespolitisk chefkonsulent, Lederne. Bragt i Kristeligt Dagblad den 12. januar 2021. 

Kristeligt Dagblad skrev torsdag, at det ofte er en kombination af frustration, forvirring over fremtidige karrieremuligheder og regulær frygt for arbejdsløshed, der får unge studerende til at skifte fra et bogligt spor til en af de cirka 100 håndværksmæssige, tekniske eller merkantile uddannelser, der udbydes på landets 75 erhvervsskoler. I artiklen omtales en undersøgelse lavet af Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier.

Undersøgelsen udstiller desværre de imageproblemer, som erhvervsuddannelserne har. Erhvervsuddannelserne har – helt ufortjent – fået ry for at være der, man søger hen, når andre muligheder er udtømte. 

Det er langt fra det ideelle udgangspunkt, hvis vi på den anden side af coronakrisen skal blive i stand til at uddanne tilstrækkeligt mange faglærte. Dem kommer vi som samfund efter alt at dømme til at mangle op mod 70.000 af om bare fem år.

 

Erhvervsuddannelserne har – helt ufortjent – fået ry for at være der, man søger hen, når andre muligheder er udtømte.

Christina Laugesen, uddannelsespolitisk chefkonsulent, Lederne

Hvis vi skal have flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne, skal vi blive langt bedre til at fortælle de positive historier, så erhvervsuddannelserne bliver et tilvalg og ikke et fravalg, der sker i frustration.

Som faglært med en erhvervsuddannelse står man ikke kun med rigtig gode muligheder for at få sig et fast, vellønnet job. Man har også gode muligheder for at blive selvstændig eller leder, hvis man vil. Faktisk bedre muligheder end inden for de fleste andre uddannelser.

Vi skylder alle at dele den positive fortælling om erhvervsskolerne, uanset om vi er forældre eller pårørende til unge uddannelsessøgende eller lærere, der i folkeskolen er med til at præge børn og unge. Vi har brug for et opgør med det snobberi, der er omkring uddannelserne i dag, hvor de traditionelt boglige fag stadig har højst status. For vi har brug for, at langt flere unge vælger et arbejdsliv som faglærte. Ikke på grund af forvirring eller frustration men drevet af lyst og ambitioner. 

Kontaktoplysninger

Christina Laugesen
Christina Laugesen
Uddannelsespolitisk chef
Mobil: 2073 6075
E-mail: chl@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk