Tre ud af fire ledere arbejder i deres sommerferie

Det er særligt sms’er og mails, der bliver læst og besvaret, selvom lederne er i sommerhus med familien eller ligger på en strand på Kreta, viser ny undersøgelse fra Lederne.

13. juli 2020

Selvom kalenderen siger sommer og mange ledere allerede er gået på ferie eller er på vej, så betyder sommerferie ikke, at lederne så ’trækker stikket’ og glemmer alt om arbejdet de næste tre-fire uger.

Det viser en undersøgelse, som Lederne har lavet blandt 5.838 ledere. I undersøgelsen fremgår det, at 73 procent af alle ledere arbejder dagligt eller flere gange ugentligt, mens det blandt toplederne er hele 92 procent, der tager jobbet med på ferien. Det er en stigning på 22 procent blandt ledere på alle ledelseslag og en stigning på 11 procent blandt topledere sammenlignet med Ledernes seneste undersøgelse fra 2017.

Undersøgelsen viser, at arbejde i ferien for mange ledere primært handler om at tjekke og svare på mails og sms’er samt besvare arbejdsrelaterede opkald. Men op imod hver tredje leder bruger også ferien på at få læst notater og rapporter igennem.

Det mener Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver i Lederne, er et kæmpe vink med en vognstang til lederne om at huske på de signaler, de sender i sommerferien:

- Jeg synes, tiden er løbet fra at opfordre til forbud mod arbejde i ferien, fordi tingene smelter mere og mere sammen. Men det er vigtigt, at lederen sørger for at uddelegere opgaver og ansvar i sin ferie og udviser tillid til de kolleger, der tager over. Hvis det er gjort ordenligt, bør det ikke være nødvendigt, at lederen sidder på sin ferie og tjekker indbakken hver dag, siger han.

Det gælder særligt for virksomhedernes topledere, der skal være meget opmærksomme på de signaler, de sender til ledere såvel som medarbejdere, hvis de konstant er på mailen eller telefonen, påpeger Michael Uhrenholt.

- Man skal – selv som topleder – passe på, at arbejdsiveren ikke tager over. Ferie bør hovedsageligt handle om at slappe af og bruge tid med familien. Derudover kan det sende et uheldigt signal til de øvrige ansatte, hvis man som den øverste chef dagligt sidder og tjekker indbakken og besvarer mails og sms’er, siger Ledernes teamchef.

arbejdeiferien

Arbejde i ferien er en del af lederjobbet
Godt seks ud af ti ledere mener, at det er i orden at blive forstyrret i ferien, fordi ’det er en del af lederjobbet’ – og tæt på lige så mange angiver da også, at de som leder ikke har noget imod at bruge tid på arbejde i ferien.

Trods det svarer mere end hver femte leder, at det ødelægger deres ferie og stresser dem, mens 38 procent siger, at det betyder, at de ikke får slappet ordentlig af. Arbejde i ferien kan også gå ud over familiefreden, viser undersøgelsen. Fire ud af ti af ledere fortæller nemlig, at det skaber irritation i familien, når de arbejder i ferien.

Det er problematisk, mener Michael Uhrenholt, der understreger, at det viser et behov for, at mange ledere skal blive bedre til at afstemme forventninger med arbejdspladsen og familien før ferien, så mængden eller hyppigheden af arbejde ikke bliver for stor

- Tallene peger på, at mange ledere bør blive bedre til at lave klare aftaler om, hvornår de kan kontaktes af arbejdspladsen, og hvilke typer af sager, de gerne vil ind over, selvom de holder ferie. Derudover er det mindst lige så vigtigt, at lederen tager en snak med familien om, hvor meget eller hvor lidt arbejdet i ferien må fylde, så feriearbejdet ikke udvikler sig til en konflikt i familien, siger han.

arbejdeiferien2

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Michael_Uhrenholt_mini_portræt
Michael Uhrenholt
Teamchef og ledelsesrådgiver
Mobil: 2428 2463
E-mail: muh@lederne.dk