Ledere siger nej tak til mavebluser og korte shorts på arbejdspladsen

Mange arbejdspladser har en dresscode-politik eller forventninger til påklædningen blandt medarbejderne, men det er langt fra altid, at reglerne bliver overholdt, viser undersøgelse fra Lederne.

29. juli 2020

Selvom det kan være fristende at tage mindre tøj på end normalt, når det danske sommervejr endelig titter frem, så skal medarbejderne ikke regne med, at de kan møde op i mavebluser eller korte shorts på jobbet. 

Det viser en undersøgelse, som Lederne har gennemført blandt 5.838 ledere fordelt i hele landet i perioden 22. juni til 30. juni 2020.

I undersøgelsen svarer 31 procent af lederne, at deres arbejdsplads har nedskrevne regler for påklædningen på arbejdspladsen, mens 46 procent af lederne fortæller, at arbejdspladsen ikke har skrevet regler ned, men derimod har udtalte forventninger til påklædningen. Kun 24 procent har ingen regler eller udtalte forventninger til, hvad tøj medarbejderne må møde op i på jobbet.

- At have et nedskreven regelsæt for, hvordan man klæder sig, kan på nogle arbejdspladser være en god ide, men det afhænger meget af virksomhedens kultur og branche. Nogle steder kan det være fint bare at italesætte visse forventninger til påklædningen, så medarbejderne har lidt mere frihed under ansvar, så længe påklædningen ikke flytter fokus fra arbejdet, siger ledelsesrådgiver Flemming Andersen.
dresscode_1

Bar mave hører ikke til på arbejdspladsen

Særlig udskældt er den ellers moderigtige mavebluse – også kendt som en crop top, som 88 procent af lederne under ingen omstændigheder vil se deres medarbejdere møde på arbejde i. 

Derudover skal medarbejderne også være påpasselig med at vise for meget hud under maveregionen. Mere end hvad tredje ledere vil nemlig heller ikke godkende korte shorts, en kort kjole eller en kort nederdel blandt medarbejderne.

- Lederne giver ret klart udtryk for, at det er et no-go at vise mave på arbejdet, og der er også en grænse for, hvor lårkort nederdelen må være, før det bliver for meget. At møde op i joggingtøj er heller ikke populært, ej heller at bære kasket eller cap – særligt ikke i de brancher, der normalt har en del kunde- eller menneskekontakt. Men tallene viser også, at mange ledere giver plads til, at medarbejderne kan have en personlig stil med synlige tatoveringer eller piercinger, hvilket ikke var helt så accepteret for år tilbage, siger ledelsesrådgiver Flemming Andersen.

dresscode_2

Hver anden leder har givet påtale for påklædning

Trods regler eller forventninger til påklædningen er det langt fra altid, at reglerne bliver holdt, viser undersøgelsen fra Lederne.

Mere end hver anden leder har nemlig en eller flere gange måtte påtale en medarbejders påklædning.

- Det er lidt overraskende, at mere end halvdelen af lederne har måtte fortælle medarbejderne, at de ikke har overholdt arbejdspladsens dresscode. Tallet er steget, siden vi startede med at spørge lederne i 2013. Det kan skyldes, at lederne er blevet bedre til at tage samtalen med medarbejderne, men det kan også være et tegn på, at nogle arbejdspladser måske trænger til at opdatere dresscoden til, hvordan vi klæder os nu til dags, siger ledelsesrådgiver Flemming Andersen.

dresscode_3