Flere ledere går efter bedre work-life-balance, når de søger nyt arbejde

Det er blevet vigtigere med en bedre work-life-balance for ledere, når de skal ud og finde nyt job. Ledelsesrådgiver i Lederne mener, at coronakrisens hjemmearbejde kan tage noget af æren for udviklingen.

07. september 2020

Flere ledere går op i, at der skal skabes en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, når de skal skifte til et nyt job. Det viser en undersøgelse fra Lederne, hvor tæt på 2.000 ledere, som aktivt søger et nyt job eller overvejer jobskifte, har svaret.

I undersøgelsen svarer to ud af tre ledere, at ønsket om en bedre work-life-balance er et meget vigtigt eller vigtigt motiv for et eventuelt jobskifte. Til sammenligning gjaldt det kun for hver anden leder i en tilsvarende undersøgelse fra Lederne fem år tilbage.

Topscoren er dog fortsat ønsket om nye udfordringer, som har ligget på førstepladsen alle årene.

- Det er et naturligt drive for de fleste at udfordre sig selv i sit arbejdsliv og holde sig opdateret. Derfor er det heller ikke overraskende, at det også er vigtigt for ledere, når de skal finde et nyt job. Men når vi ser en stigning i ønsket om en bedre work-life-balance, skal det tolkes ind i en større samfundstendens, hvor vi har haft et fokusskifte fra mål til formål på tilværelsen, og hvor det er blevet vigtigere med balance i alle aspekter af livet, siger ledelsesrådgiver Flemming Andersen.

Coronakrisen har imidlertid også haft indflydelse på, at flere vægter en bedre work-life-balance end tidligere, mener Flemming Andersen.

- Mange ledere har ligesom deres medarbejdere arbejdet hjemmefra i en længere periode under krisen, og de har nydt den fleksibilitet, der er opstået i coronatiden, fordi de i højere grad selv har kunnet tilrettelægge arbejdet. Det har for mange givet en bedre balance i hverdagen, som man gerne vil bibeholde i et nyt job, siger han.

Ønsker ikke at opgive lederlivet
At balancen mellem arbejdsliv og privatliv er blevet vigtigere for lederne, er imidlertid ikke ensbetydende med, at de er klar til at opgive lederjobbet. Kun 13 procent af dem, som vil prioritere en bedre work-life-balance, går nemlig med tanker om, at deres nye job skal være et ikke-lederjob, viser Ledernes undersøgelse.

Samtidig viser undersøgelsen, at 15 procent ønsker et mindre ansvarsfuldt lederjob, mens 26 procent ønsker et lederjob med mere ansvar. Blandt alle ledere er tallene kun en tand anderledes.

- De fleste ledere trives godt med at være ledere, og de er meget dedikerede omkring det ansvar – men også de privilegier og den indflydelse – der følger med, når man er leder. Så når mange tænker, at de skal finde et job i en anden virksomhed eller blot et andet tilsvarende job, er det snarere et udtryk for, at de ikke mener, at det er muligt at skabe en bedre balance i deres nuværende job; og altså ikke et udtryk for, at de ønsker at lægge ledergerningen på hylden, siger Flemming Andersen.

Det overrasker derfor heller ikke Flemming Andersen, at langt størstedelen af dem, som går med planer om et jobskifte, er utilfredse med deres nuværende arbejde.

Helt præcist er 51 procent af de utilfredse ledere aktivt jobsøgende, mens 42 procent overvejer at finde et nyt arbejde. Kun 7 procent overvejer ikke jobskifte, selvom de er utilfredse med deres job.

- Det er vigtigt, at man også selv forsøger at skabe trivsel i jobbet ved at fokusere på de positive ting og gøre noget ved de ting, som man har indflydelse på. Derudover er det vigtigt, man bliver afklaret med, hvad det er, man gerne vil have anderledes og så arbejde hen imod det. Et jobskifte er ikke altid ensbetydende med et bedre job. Nogle gange ”flytter aben med”, siger Flemming Andersen.

Læs hvordan du kommer godt fra start i et nyt job her

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser

Diana Bergenser

Presse- og analysekonsulent

Mobil: 2399 4962

E-mail: dib@lho.dk