Hver tredje kvinde mener, at det er blevet nemmere at stå frem om sexchikane

Debatten oven på Sofie Linde og mange andre kvinders beretninger om sexchikane har tilsyneladende haft den effekt, at det er blevet nemmere at stå frem på arbejdspladsen, når man oplever sexchikane. En tredjedel af de kvindelige lønmodtagere i ny undersøgelse mener, at de selv ville have lettere ved at stå frem i dag end for et år siden, hvis de blev udsat for sexchikane. 

09. april 2021

Det blev startskuddet til en heftig offentlig debat om seksuel chikane og krænkelser, da tv-værten Sofie Linde sidst i august sidste år under et tv-show løftede sløret for nogle af de ubehageligheder, hun havde været udsat for på sin arbejdsplads. Siden har bølgen rullet og ført til selvransagelse ikke mindst i danske medier og politiske partier og har kostet flere fremtrædende mediefolk og politikere deres poster.

Og debatten har tilsyneladende også haft en effekt på det danske arbejdsmarked mere bredt. En ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har foretaget for Lederne blandt 1.470 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere viser, at 38 procent af kvinderne og 33 procent af mændene mener, at den seneste #metoo-bølge har betydet, at det generelt er blevet nemmere at stå frem på arbejdspladsen, hvis man oplever sexchikane. Lidt færre – 33 procent af kvinderne og 24 procent af mændene – vurderer også, at de personligt ville have nemmere ved at stå frem i dag end for et år siden, hvis de blev udsat for sexchikane på arbejdspladsen.

 

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Lederne, glæder sig over, at en betydelig andel oplever, at det er blevet nemmere at stå frem.

- Det er fuldstændig afgørende for kampen mod sexchikane, at folk tør stå frem, og der bliver taget hånd om de konkrete sager på arbejdspladserne. Derfor er det en virkelig god nyhed, at det er blevet nemmere at stå frem, og vi skylder Sofie Linde og andre en stor tak for at have modet til at være frontløbere og bryde tabuet i den offentlige debat. Man skal ikke undervurdere den effekt, det har for at få diskussionen ud i det åbne på arbejdspladserne også, siger Lars Andersen.

Lederne skal gå foran

Arbejdsmiljøchefen sender samtidig en klar opfordring til lederne om at gå i spidsen for at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor sexchikane og krænkelser er helt uacceptabelt, og hvor medarbejderne føler sig trygge ved at fortælle om ubehagelige hændelser eller en dårlig tone.

- Ledelsen på en arbejdsplads har et meget stort ansvar for den kultur, der er på arbejdspladsen. Dels skal lederne selv gå foran med et godt eksempel, men de skal også italesætte, hvis de oplever andre opføre sig på en uheldig måde i forhold til virksomhedens værdier. Og så skal lederne melde klart ud, hvordan de forventer, at medarbejderne behandler hinanden, og hvem man skal henvende sig til, hvis ens grænser bliver overtrådt på den ene eller anden måde, siger Lars Andersen.

Derudover kræver en effektiv indsats mod sexchikane, at lederne på arbejdspladsen selv er godt klædt på til at forebygge og håndtere sexchikane. Derfor tilbyder Lederne et gratis digitalt kursus til alle ledere i netop dette emne, som cirka 6.500 allerede har deltaget i. Kurset kan tages her.


Vi er langt fra i mål

Undersøgelsen viser i øvrigt også, at halvdelen af kvinderne og 41 procent af de mandlige lønmodtagere mener, at det er lettere at reagere i dag, end det var for et år siden, hvis man er vidne til sexchikane blandt kolleger på arbejdspladsen. Det glæder også arbejdsmiljøchef Lars Andersen.

- Arbejdsgiverne og lederne spiller en afgørende rolle for at komme sexchikane til livs, men kan ikke gøre det alene. Det er også vigtigt med opbakning fra medarbejderne, og det kræver blandt andet, at de siger fra, hvis en kollega udsættes for noget ubehageligt, siger Lars Andersen, som understreger, at vi langt fra er i mål i kampen mod sexchikane:

- Det tager lang tid at ændre en kultur, og der er ingen snuptagsløsninger. Men disse tal giver grund til optimisme, og samtidig er det min klare oplevelse, at langt de fleste ledere tager problemet meget alvorligt. Mange har giver deres retningslinjer et serviceeftersyn, og flere tusinde ledere var hurtige til at skrive under på Ledernes løfte om nultolerance over for sexchikane, da vi lancerede det i september, og vi oplever heldigvis også stor interesse for vores nye digitale kursus.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk
Lars Andersen
Lars Andersen
Arbejdsmiljø- og ligestillingschef
Mobil: 2428 2481
E-mail: la@lho.dk