Nye dagpengeregler træder i kraft i dag

I dag bliver det lidt lettere at få ret til dagpenge som selvstændig og for alle andre, der ikke lige har et ”almindeligt” 9-16 job. Vilkårene for de selvstændige kommer nemlig til at minde mere om dem, der gælder for lønmodtagere.

01. oktober 2018


New regulations | Nye dagpengeregler pr. 1. oktober 2018

I dag – mandag den 1. oktober – træder en ny dagpengereform i kraft. De nye regler har til formål at gøre det lettere for folk med selvstændig virksomhed at kunne få dagpenge, men også at kunne have en selvstændig virksomhed ved siden af dagpenge i en periode, hvis man for eksempel gerne vil starte op som selvstændig og se, om virksomheden er levedygtig. Og så gør de nye regler det også mere ens for lønmodtagere og selvstændige – og dem midt imellem.

- Det er en stor fordel for selvstændige, at reglerne nu bliver lempet og mere fleksible for de, der ikke nødvendigvis har et helt almindeligt lønmodtagerjob, lyder det fra Gyrid Teglers, teamchef i A-kassen LH, der tæller knap 115.000 medlemmer, herunder en hel del selvstændige.

Færre barrierer for at starte virksomhed, mens du er ledig
I en undersøgelse, som Ledernes Hovedorganisation lavede i 2014, svarede to ud af tre ledige medlemmer, at de – i forskellige grader – havde overvejet at starte selvstændig virksomhed. Og hele 35 pct. overvejede alvorligt at blive selvstændig på fuld tid. For alle de, der er ledige og gerne vil starte en virksomhed op, er der godt nyt med de nye regler – der er nemlig mere fleksibilitet eksempelvis i forhold til, hvornår du kan arbejde i din virksomhed.

Blandt de nye regler kan nævnes, at:

  • Har du en virksomhed på deltid (som bibeskæftigelse), har du indtil nu kun kunnet arbejde i virksomheden uden for normal arbejdstid – dvs. om aftenen eller i weekenden. Den regel bliver sløjfet, så du kan arbejde, når det passer dig, og stadig modtage supplerende dagpenge i op til 30 uger.
  • Det bliver muligt at tælle indtægt med fra både selvstændig virksomhed og lønarbejde – du behøver ikke at passe ind i enten den ene eller den anden kategori, når man ser på, om du kan få dagpenge.
  • Du kan nu også tælle B-indkomst (eksempelvis bestyrelseshonorar) med som indtægt, når du optjener ret til dagpenge.


Mere smidigt sikkerhedsnet for de selvstændige

Hidtil har det også været meget omstændigt at anmelde, at man er stoppet som selvstændig, når man søger om dagpenge. Men det skulle også blive lettere nu.

- For de selvstændige bliver det nemmere at dokumentere for os i a-kassen, når de er stoppet med deres virksomhed, så de kan få adgang til dagpenge, siger Gyrid Teglers. Hun håber, de nye regler vil få flere selvstændige til at se idéen i at være medlem af en a-kasse.

- Også som selvstændig kan man få brug for den forsikring, det er, at være medlem af en a-kasse. Det er et sikkerhedsnet, hvis uheldet skulle være ude, og du for eksempel må lukke din virksomhed. Og nu er det heldigvis blevet lidt mere fleksibelt og gennemskueligt at kunne gøre brug af den forsikring, slutter hun.

Har du brug for konkret rådgivning, er du velkommen til at kontakte a-kassen

Værd at vide