Overvurder ikke krigens konsekvenser for dansk økonomi

Krigen i Ukraine er forfærdelig. Men dens konsekvenser for dansk økonomi skal ikke overvurderes. For på trods af tårnhøj inflation og lav forbrugertillid, er der rekordhøj beskæftigelse og velpolstrede privatøkonomier hos danskerne. 

20. april 2022

- Af Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne. Bragt i Børsen den 20. april 2022. 

Krigen i Ukraine er uden tvivl forfærdelig. Det er hjerteskærende billeder, vi ser fra Ukraine. Humanitært kan krigen ikke undervurderes. Omvendt skal de negative implikationer for dansk økonomi heller ikke overvurderes.

Der er intet at sige til, at pessimismen hærger blandt økonomer. Alligevel vil jeg mane til besindighed i forhold til, om vi står foran en snarlig økonomisk krise herhjemme. Man skal huske, at vi mennesker har det med at overvurdere katastrofer, når vi står midt i dem.

Krigen er afgjort en kæmpe udfordring for de virksomheder, som har handlet med Rusland og Ukraine. Fra den ene dag til den anden er en del af omsætningen gået tabt.

Heldigvis er tabet til at overse i det samlede danske eksportregnskab. Helt præcist gik 1,3 pct. af den samlede eksport til de to lande sidste år. Den direkte effekt vil altså være beskeden, selvom den uden tvivl vil trække vækst ud af opsvinget.

Krigens konsekvenser er anderledes tydelige i dagligdagen, når vi f.eks. tanker bilen eller betaler varmeregningen. Det har været medvirkende til at sende inflationen op i det højeste niveau siden 1985, og samtidig får det centralbankchefer rundtom i verden til at sidde lidt mere uroligt på stolen.

Forbrugerne er da heller ikke sene til at finde gravøllene frem og sende forbrugertilliden ned i det laveste siden finanskrisen. Men det er min tro, at stemningen vil bedres de kommende måneder, når chokket har lagt sig. Og samtidig vil inflationen formentlig snart toppe, når energipriserne flader ud.

Lyset i krigsmørket finder jeg primært i det udgangspunkt, vi kommer fra med en kernesund økonomi, rekordhøj beskæftigelse og velpolstrede privatøkonomier.

Derudover ser jeg det i meldingerne fra virksomhederne og lederne. Faktisk er erhvervstilliden steget herhjemme siden krigens udbrud, og i en ny måling fra Lederne svarer hver anden danske leder, at de forventer at skulle ansætte flere medarbejdere det kommende halve år, mens kun godt hver tiende forventer at skulle fyre. Det flugter godt med de nyeste tal fra Jobindex, der viser, at antallet af jobopslag stadig er tårnhøjt. Og dermed ser fremgangen på arbejdsmarkedet ud til at fortsætte.

Krigen bidrager endda sine steder til dansk økonomi, selvom det sker på en trist baggrund. Blandt andet skaber de initiativer, der sættes i søen for at tage imod de mange ukrainske flygtninge, i sig selv økonomisk aktivitet og behov for ekstra medarbejdere. Dertil kommer, at de kommende varmechecks meget vel kan være med til at løfte væksten, når de udbetales efter sommerferien.

Krigen har langt fra lammet økonomien. Risikoen er, at en eskalering af krigen eller nye, mere vidtgående sanktioner dog hurtigt kan ændre billedet.

Men foreløbigt udebliver katastrofen. Godt nok er der ikke dækket op til et festmåltid rent vækstmæssigt i første halvår. Men 2022 vil blive langt bedre, end de værste forudsigelser tilsiger.

Pressekontakt

Morten_Bonde_Pedersen_mini

Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lederne.dk