Din ret til barselsorlov
Din ret til barselsorlov er bestemt af en række rettigheder og muligheder afhængig af, om du er offentligt eller privat ansat eller ledig.
Din ret til barselsorlov er bestemt af en række rettigheder og muligheder afhængig af, om du er offentligt eller privat ansat eller ledig.
I forbindelse med morens barselsorlov har faren/medmoren ret (ikke pligt) til 2 ugers orlov i forbindelse med fødslen. Efter aftale med arbejdsgiveren kan de 2 uger afholdes på hvilket som helst tidspunkt indenfor de første 10 uger efter fødslen.
Hvornår skal du varsle om fædreorlov?
En far/medmor skal varsle afholdelse af fædreorlov og/eller overtagelse af morens barselsorlov senest 4 uger før termin
Efter barselsorlov kan begge forældre ligeligt dele de 48 ugers orlov mellem sig, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge. Ud af de 24 uger skal to af ugerne holdes i forbindelse med fødslen.
Læs mere om løn og dagpenge under barsel
Begge forældre skal give besked om afholdelse af forældreorlov senest 6 uger efter fødslen. Hvis du som far/medmor ønsker at holde din forældreorlov indenfor de første 10 uger efter fødslen, skal du orientere din arbejdsgiver herom senest 4 uger før termin.
Efter barselsloven kan forældrene ved barnets indlæggelse på hospitalet og hvis forældrene ikke genoptager arbejde, forlænge deres fravær og dagpengeperioden med antallet af indlæggelsesdage, hvis indlæggelsen finder sted inden for de første 46 uger efter fødslen. Fraværsperioden kan maksimalt forlænges med 3 måneder.
Under barnets indlæggelse kan forældrene genoptage arbejdet og udsætte fraværsperioden samt retten til barselsdagpenge til efter barnets udskrivelse. Barnet skal dog senest være udskrevet 60 uger efter fødslen.
Farens eller medmorens fravær de første to uger efter fødslen, som betegnes som fædreorloven, kan ikke forlænges som følge af barnets indlæggelse. Orloven kan derimod afbrydes og afholdes på et senere tidspunkt efter aftale med arbejdsgiver. Fædreorloven skal dog være afholdt senest 14 uger efter barnets fødsel.
Farens/medmorens indtræden i mors ret
Far eller medmor har mulighed for at indtræde i morens fravær i de første 14 uger efter fødslen, såfremt moren bliver ude i stand til at varetage barnet. For at kunne indtræde i morens fravær, skal hun have ret til barselsdagpenge og lægelig dokumentation på, at hun er ude i stand til at tage vare på barnet.
Ønsker far eller medmor at indtræde i morens barsel, skal farens eller medmorens arbejdsgiver uden ugrundet ophold orienteres.
De nye regler om sorgorlov trådte i kraft januar 2021 og omfatter forældre, som har mistet et barn efter dette tidspunkt.
Reglerne indebærer, at hvis man har mistet et barn inden dette fyldte 18. år, så har man ret til sorgorlov. En abort før den 22. uge er som udgangspunkt ikke omfattet heraf.
Sorgorlov er en ret til orlov med dagpenge i maksimalt 26 uger. Sorgorloven starter dagen efter forældrene har mistet barnet.
Der er mulighed for hel eller delvis genoptagelse af arbejdet under orloven, men det er ikke muligt at udskyde eller forlænge orloven.
Følgende beskæftigelseskrav skal være opfyldt, hvis lønmodtageren skal have ret til dagpenge under sorgorlov:
Lønmodtagere der ikke modtager løn under orloven skal senest 8 uger fra orlovens begyndelse ansøge om dagpenge, såfremt dette ønskes.