Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne og medlem af regeringens seniortænketank, glæder sig over udviklingen.
- Det er meget positivt, at ikke bare flere danskere i 60’erne, men også over 70 år bliver på arbejdsmarkedet. Jeg tolker det som et klart tegn på, at man ikke længere pr. automatik stopper med at arbejde, når der er kommet et bestemt antal lys i fødselsdagskagen. I stedet overvejer den enkelte, hvordan man har det med arbejdslivet, og hvor længe og hvor meget man har lyst og overskud til at blive ved at arbejde, siger Henrik Bach Mortensen.
Flere seniorer er selvstændige
Tallene viser, at der ikke bare er flere og flere +70-årige, som bliver ved at arbejde og få en lønseddel fra en arbejdsgiver. Der er også hele 23.855 – svarende til 43 procent af alle erhvervsaktive i aldersgruppen – der ernærede sig som selvstændige i 2016. Det er en stigning på næsten 10.000 i forhold til 2008.
- Det viser jo tydeligt, at vi ikke bare skal tænke på seniorerne som en gruppe, som vi måske kan få til at blive lidt længere i jobbet. De skaber også vækst i samfundet gennem deres egne virksomheder. I dag kan en 70- eller 75-årig jo sagtens være ved fint helbred og være lige så idérig som en 25-årig, siger Henrik Bach Mortensen, som glæder sig over, at regeringen og Dansk Folkeparti med finansloven gør det mere økonomisk attraktivt for pensionister at arbejde fremover.
Henrik Bach Mortensen håber, at arbejdet i regeringens seniortænketank under ledelse af tidligere LO-formand Harald Børsting kan munde ud i gode forslag til, hvordan seniorerne kan få et bedre arbejdsliv. Og ikke mindst hvordan det danske erhvervsliv og samfund kan blive endnu bedre til at udnytte seniorernes potentiale til gavn for os alle i en tid, hvor vi oplever mangel på arbejdskraft på flere og flere områder.