Politisk mod i ny reformaf beskæftigelsesindsatsen

Udgivet: 9. april 2025

Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.

En aftale med flere positive elementer. Det er reaktionen fra Lederne oven på præsentationen af den nye reform af fremtidens beskæftigelsesindsats, som regeringen i dag fremlagde sammen med LA, Radikale, Konservative og DF. Med aftalen afskaffer man blandt andet en lang række særregler på beskæftigelsesområdet og reducerer antallet af målgrupper, som indtil nu har krævet særskilte indsatser og krævet hvert sit regelsæt.

"Vi anerkender, at partierne bag aftalen har haft modet til at sætte handling bag løfterne om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Man har påtaget sig en stor og vigtig opgave og er kommet i land på en god måde," siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne, og uddyber:

"Det er glædeligt, at der nu endelig er indgået en aftale, som skaber vished for borgere, virksomheder, kommuner og a-kasser."

For Lederne er det vigtigt, at lediges ret til uddannelse ikke forringes. Derfor er det også glædeligt, at den nye aftale fastholder ledige dagpengemodtageres ret til 6 ugers jobrettet uddannelse efter 5 ugers ledighed.  

"På et arbejdsmarked, som er under konstant og hurtig forandring, er det vigtigt, at ledige udstyres med de kompetencer, der efterspørges ude i virksomhederne, og som kan hjælpe de ledige med at få fodfæste på en ny arbejdsplads. De kompetencer, man har i dag, kan være forældede i morgen, og det er afgørende, at vi tager højde for det i beskæftigelsesindsatsen, så udviklingen ikke løber fra de ledige. Samtidig hjælper det på lederes og virksomheders adgang til kvalificeret arbejdskraft," siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Med aftalen styrker man indsatsen for de mange tusinde unge uden job og uddannelse.

"Det er glædeligt, at man med aftalen afsætter yderligere midler til blandt andet gruppen af unge med svære psykiske problemer eller mental mistrivsel, så deres muligheder for at få fodfæste på arbejdsmarkedet, eller at tage en uddannelse, styrkes," siger Bodil Nordestgaard Ismiris.