Vi ved, at der i dag er langt færre kvindelige end mandlige ledere til trods for, at kvinder og mænd som unge har stort set de samme ambitioner om ledelse. Derfor handler det måske mere om vejen hen mod lederjobbet end om ambitionsniveauet, når det kommer til den ulige fordeling mellem mandlige og kvindelige ledere. Der peger en ny analyse fra Lederne i hvert fald på.
I undersøgelsen har 6.118 ledere – både mænd og kvinder – svaret på, hvem der primært fik idéen til, at de skulle begynde en lederkarriere; og mens det blandt mændene er næsten hver anden, nemlig 48 procent, der svarer, at det var dem selv, angiver kun 39 procent af kvinderne, at det var dem selv, som fik ideen til at kaste sig ud i lederkarrieren.
Omvendt svarer 51 procent af kvinderne, at det var deres daværende chef, som skubbede dem i gang med deres lederkarriere, mens 43 procent af mændene angiver en tidligere chef som personen, der fik dem til at gå ledervejen.
- De her tal peger jo på, at kvinder skal blive bedre til at bringe sig selv i spil og turde tage springet over til lederkarrieren, siger Nanna Simone Jensen, der er politisk konsulent i Lederne.
Ifølge Nanna Simone Jensen er det imidlertid ikke kun kvinderne, der har en opgave foran sig. Kultur spiller nemlig også ind og samtidig kan virksomhederne muligvis gøre noget mere, påpeger hun.
- I Danmark har vi ikke særlig stor tradition for at udlicitere det huslige arbejde og praktikken omkring vores børn til andre. Derfor kan man tale om, hvem der har karrierekortet derhjemme. For når der kommer børn ind i billedet, ser vi stadig, at kvinderne generelt tager den største tørn. Derudover handler det også om, at virksomhederne måske skal have større blik for, at kvinderne skal motiveres mere for at tage et lederjob, fortæller Nanna Simone Jensen.