I undersøgelsen er der lidt flere kvinder end mænd, som oplever, at der er særlige sociale normer og forventninger tilknyttet deres køn, som er svære for dem at bryde. Men tallene er for høje hos begge køn, påpeger Ledernes politiske konsulent, Nanna Simone Jensen.
- Når hver fjerde dansker oplever, at det er svært at bryde de normer, de oplever, der er til deres køn, så har vi et problem. Kønsstereotyperne danner forventninger til de valg, vi træffer, hvilket sætter en bremse i udviklingen for ligestilling på arbejdsmarkedet. Mange mænd tager ikke den barsel, de gerne vil og kvinderne sætter en dæmper på karrieren for at være den primære omsorgsperson derhjemme, siger Nanna Simone Jensen.
I samme undersøgelse svarer godt hver anden, at de mener, at kvinders karrieremuligheder forringes, fordi de tager længere barsel end mænd. I dag tager kvinder i gennemsnit 300 dages barsel, mens mænd kun tager en tiendedel så meget – nemlig omtrent en måned.
- Vi ved, at en mere lige fordeling af barslen mellem mor og far er den største murbrækker for kvinders løn- og karriereudvikling. Derfor er der behov for politisk handling på området, så vi strukturelt kan få brudt med kønsstereotyperne, siger Nanna Simone Jensen.