Du har forskellige rettigheder, afhængig af om du skal udstationeres – det vil sige, at du arbejder midlertidigt i udlandet for en dansk arbejdsgiver – eller om du skal arbejde for en udenlandsk arbejdsgiver, som ikke er repræsenteret i Danmark.
Hvis du indgår aftale med din danske arbejdsgiver om at blive udstationeret i en periode, skal du være opmærksom på en række særlige forhold. Hvis du skal udstationeres, har du brug for en særlig ansættelseskontrakt – en udstationeringskontrakt – som tillæg til din underliggende danske ansættelseskontrakt. Udstationeringskontrakten regulerer forholdene omkring din udstationering. Nedenfor er en række punkter, der kan være relevante at få reguleret i udstationeringskontrakten:
- Udstationeringsperioden
- Oplysninger om arbejdsgiver i Danmark og udlandet
- Diverse tilladelser og attester, herunder A1, arbejds- og opholdstilladelse
- Ud- og hjemrejse, flytteomkostninger mv.
- Stilling og arbejdsvilkår
- Fortsat omfattet af Lederaftalen
- Anciennitet
- Bolig
- Løn og valuta
- Løngoder
- Pension
- Ferie og feriefridage
- Opsigelse
- Dansk ret og værneting
- Forsikringer
- Skat – Lederne rådgiver ikke herom, men anbefaler, at det aftales, at arbejdsgiver afholder udgifterne til en skatterådgiver, der har speciale i internationale ansættelser
- Social sikring – Lederne anbefaler, at du kontakter Udbetaling Danmark
Kontakt os for rådgivning
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker rådgivning om arbejde i udlandet.
Få juridisk rådgivning
Vi anbefaler, at du sender din udstationeringskontrakt og underliggende ansættelseskontrakt ind til os, inden du skriver under. Vi sidder klar til at hjælpe dig inden for 24 timer på hverdage.
Send os dine kontrakter
Sørg altid for, at dine ansættelsesoplysninger er opdaterede på Mit Lederne, så vi kan sikre os, at du får den bedste rådgivning.
Opdatér dine ansættelsesoplysninger