Øget optag på it-uddannelser kan løfte velfærd og grøn omstilling

Der er voldsomt brug for medarbejdere med stærke it-kompetencer til at arbejde med kunstig intelligens, både i virksomheder og det offentlige, lyder det fra Lederne.

Det er glædeligt, at flere i år er optaget på it-uddannelser, lyder det fra Lederne. 6.951 personer er i år blevet optaget på landets it-uddannelser mod 6.326 sidste år. Det er en fremgang på 10 procent, viser tal, som Uddannelses- og forskningsministeriet netop har offentliggjort. 

- Der er voldsomt brug for medarbejdere med stærke it-kompetencer til at arbejde med kunstig intelligens, både i virksomheder og det offentlige. Derfor er det stærkt opmuntrende, at flere i år vil begynde på en it-uddannelse, siger Nina Christine Schwarz, uddannelsespolitisk chefkonsulent hos Lederne. 

- Kunstig intelligens bliver central for fremtidens velfærd og for den grønne omstilling. Inden for sundhedssektoren vil kunstig intelligens eksempelvis kunne bidrage til at spare mandskabstimer i en fremtid med flere behandlingskrævende borgere. Og inden for den grønne omstilling vil kunstig intelligens være afgørende i udviklingen af nye, grønne teknologier, tilføjer Nina Christine Schwarz. 

Private virksomheder har i dag svært ved at udnytte det fulde potentiale ved kunstig intelligens, fordi de mangler medarbejdere med de rette it-kompetencer. Det fremgår blandt andet af en spørgeundersøgelse foretaget i maj blandt 1073 privatansatte medlemmer af Lederne. Samtidig viser en undersøgelse fra IDA og Danske Gymnasier, at Danmark vil mangle 22.000 it-professionelle i år 2030. 

- Der er ingen tvivl om, at udviklingen af kunstig intelligens bliver afgørende for virksomhedernes overlevelse og konkurrenceevne. I øjeblikket er det primært manglen på medarbejdere med de rette kompetencer, der bremser udviklingen. Derfor er det vigtigt, at eventuelt ledige studiepladser på it-uddannelser og andre studier med mangel på kandidater bliver besat hurtigst muligt, siger Nina Christine Schwarz.