Mit Lederne

Modige reformer giver historiske muligheder for Danmark

Modige reformer giver historiske muligheder for Danmark

Regeringsgrundlaget rummer en historisk mulighed for at fremtidssikre Danmark i et bredt samarbejde hen over midten, siger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.

14. december 2022

Et af hovedpunkterne i regeringsgrundlaget, som blev præsenteret i dag, er, at den strukturelle beskæftigelse skal øges med 45.000 fuldtidspersoner i 2030. Hvis de ambitioner indfries, vil det være den største stigning i mere end et årti.

"Hvis vi skal fremtidssikre velfærden og drive den grønne omstilling, skal arbejdsudbuddet øges. Dén store udfordring tager regeringen fat på, blandt andet ved at rydde op i junglen af tilbagetrækningsordninger og lempe skatten, så gevinsten ved at arbejde bliver større," lyder det fra Ledernes administrerende direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris.

Den nye regering vil desuden ændre store dele af beskæftigelsesindsatsen ved blandt andet at afskaffe jobcentrene og give a-kasserne en større rolle.

"En ledig skal i dag gennemgå utallige samtaler og levere store mængder dokumentation. De procedurer giver det simpelthen ikke mening at slæbe langt de fleste ledige igennem, når de bare hurtigt vil finde et job og oftest lykkes med det. Det er godt, at a-kasserne får en endnu mere central rolle i hele beskæftigelsesindsatsen. For det er a-kasserne, der kender de ledige medlemmer bedst. Derfor deltager vi rigtig gerne i arbejdet med at udforme en præcis model, hvor finansiering følger med," siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Vigtig ungeindsats

Et andet vigtigt punkt på beskæftigelsesområdet er målsætningen om at gøre noget for de næsten 42.000 unge, der i dag hverken er i gang med en uddannelse eller er i arbejde, blandt andet ved at indkalde til en trepartsaftale.

"Vi har et fælles ansvar for vores unge, og det er glædeligt, at politikerne er enige.  Alt for mange unge er hverken under uddannelse eller i job. I en tid med mangel på arbejdskraft og mindre ungdomsårgange, har vi som samfund ikke råd til at efterlade store dele af ungdomsårgangene på kanten af samfundet. Det er hverken menneskeligt eller økonomisk forsvarligt," lyder det fra Bodil Nordestgaard Ismiris.

Vigtig frisættelse

Ifølge Ledernes administrerende direktør lægger regeringen op til den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie.

"Frisættelsen af den offentlige sektor kan ikke lade sig gøre uden at give lederne større ledelsesrum og mere frihed til reelt at kunne lede. Vi har længe efterlyst et opgør med det bureaukrati, der over årene har indsnævret ledelsesrummet i det offentlige. Vi kommer længst ved at give frihed og tillid til medarbejderne," siger Bodil Nordestgaard Ismiris.