Mit Lederne

Nyheder

Vær åben om politisk fortid

20. december 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Internettet gør det svært at skjule, hvis man har ytret sig kontroversielt i det offentlige rum – derfor kan man ligeså godt være åben

Henning var i sidste uges dilemma på business.dk lige blevet ansat som leder af en økonomiafdeling i en større produktionsvirksomhed. For ti år siden var Henning aktiv i en stærkt højreorienteret forening. I den forbindelse udgav han flere videoer og artikler med meget kontroversielle budskaber. Budskaber, han i dag tager afstand fra. Henning er i tvivl, om han skal fortælle sine nye kollegaer om det eller lade som ingenting.

I dag kan man næsten være sikker på at blive Googlet af kommende medarbejdere og kollegaer

Ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm

- I dag kan man næsten være sikker på at blive Googlet af kommende medarbejdere og kollegaer. Derfor kan Henning ligeså godt tage udgangspunkt i, at det ikke er nogen hemmelighed, at han har givet udtryk for nogle kontroversielle holdninger. At han har haft nogle politiske overbevisninger, som er kontroversielle i nogens øjne, har intet at gøre med hans evner som leder, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Birgitte Alstrøm.

LÆS OGSÅ: Selvledelse grundlæggende betingelse for god ledelse

Hun understreger, at han ikke har pligt til at sige noget om det. Men det kan af flere grunde være en god idé at være åben.

- Han kan undgå rygter og spekulationer, hvis han er åben om sin fortid. Ved at afmystificere det, får han også en lejlighed til at understrege, at hans holdninger i dag er nogle andre. Vælger han at sige noget om det, skal han selvfølgelig også være klar på at besvare folks spørgsmål, siger ledelsesrådgiveren.

LÆS OGSÅ: Medarbejdere er virksomheders digitale ambassadører

Birgitte Alstrøm hælder til løsning nummer et, men lægger vægt på, at det bør siges, når det forekommer naturligt.

- Han skal ikke som det første samle alle til et møde og fortælle om det dér. Hvis han har lyst til at sige det, skal han mærke, hvornår det forekommer naturligt i de samtaler, han indgår i. Der kan for eksempel sagtens opstå en god og uformel snak om det under frokosten i kantinen, påpeger Birgitte Alstrøm.

Sidste uges opfølgningsartikel