Mit Lederne

Nyheder

Unge kvinder tvivler på, at lederjob og familieliv kan kombineres

12. marts 2018

Under halvdelen af kvinderne blandt nuværende og tidligere studerende på Copenhagen Business School føler sig sikre på, at et lederjob kan gå hånd i hånd med et familieliv. Langt flere mænd er overbeviste om, at kombinationen er forenelig. Det viser en ny fælles undersøgelse fra Lederne og CBS´ BiS Platform for Diversity & Difference.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 713 nuværende og tidligere CBS-studerende. 45 procent af de adspurgte unge kvinder vurderer, at et lederjob ”i høj/meget høj grad” er foreneligt med et familieliv, mens 42 procent af kvinderne svarer ”i nogen grad”. Hver niende kvinde, 11 procent, tror ”slet ikke” eller ”i mindre grad”, at det kan lade sig gøre både at være leder og have et familieliv.

Selvom der bliver stadig flere kvindelige ledere, især på mellemlederniveau, understreger tallene, at de unge kvinder mangler rollemodeller

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Væsentligt flere mænd tror fuldt ud på kombinationen. 61 procent af de adspurgte mænd svarer således, at et lederjob og et familieliv i høj/meget høj grad kan forenes.

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris mener, at opfattelsen hos så mange af de unge kvinder understreger behovet for rollemodeller, som de unge kan spejle sig i.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse sætter fokus på, hvad fremtidens kvindelige ledere vil kæmpe for 

- Selvom der bliver stadig flere kvindelige ledere, især på mellemlederniveau, understreger tallene, at de unge kvinder mangler rollemodeller, som viser, at det godt kan lade sig gøre både at være leder og have et godt, velfungerende familie- og fritidsliv. Det handler blandt andet om at få synliggjort over for de unge kvinder, at selvom et lederjob vitterligt ér krævende og indbefatter mange timers arbejde hver uge, er det også typisk et job med en stor frihed til at uddelegere, prioritere og selv tilrettelægge sin tid, siger Bodil Nordestgaard Ismiris. 

LÆS OGSÅ: Svag stigning i andel af kvindelige ledere

- Så måske, fortsætter den viceadministrerende direktør, skulle medierne skrue ned for de mange historier om evigt og altid knoklende ledere – især topledere – med arbejdsuger på 70 og 80 timer og huske også at fortælle historierne om friheden i lederjobbet. En frihed, som vel at mærke bliver kombineret med muligheden for at være med til at skabe, forandre og udvikle.

Undersøgelsen fra Lederne og CBS er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.