Skab de bedste rammer for din ferie oven på et anderledes forår

Sommerferie rimer gerne på afslapning og fornyet energi. Men i kølvandet på et anderledes år kan det tage ekstra tid at komme ned i gear og koble af med god samvittighed. Her får du vores råd til, hvordan du skaber de bedste rammer for din ferie.

24. juni 2021

Gode sommerferieråd

Gode råd til din sommerferie

Efter mange måneder med hjemmearbejde og distanceledelse kan du som leder have ekstra brug for at få slappet af i din sommerferie. Det kan dog være udfordrende at koble af, når arbejdet i virksomheden fortsætter, mens du holder ferie og gør et arbejdsstop. Samtidig kan du måske have sværere end normalt ved at adskille privatliv og arbejdsliv, fordi grænserne det sidste år har været flydende.

Undersøgelser, som Lederne har foretaget, viser, at mange lederes trivsel har været udfordret under coronakrisen. Måske har du oplevet, at der blev færre pauser i din kalender under nedlukningen, fordi al kommunikation pludselig måtte formaliseres i planlagte online-møder. De uformelle møder ved kaffemaskinen forsvandt sammen med den spontane snak henover skrivebordene – og dermed også de naturlige åndehuller i løbet af dagen. 

Her får du en række gode råd til, hvordan du skaber de bedste rammer for at gøre din ferie til et åndehul, så du kan restituere og lade op. Som leder har du også brug for at trække stikket helt og få slappet af indimellem.

6 gode råd inden ferien

1. Gear langsomt ned op til ferien
Det er både opgaverne og dit mindset, der skal neddrosles, når du skal på sommerferie. Lav en liste og få overblik over både de opgaver, du har gang i, og dem du skal tage fat på efter ferien. Det vil også hjælpe din hjerne til at holde fri, når du går på ferie. Hold fokus på at afvikle opgaverne i stedet for at tilføje nye. Minimér antallet af møder, der kaster nye opgaver af sig, og prioritér de møder, hvor du afslutter opgaver, eller hvor din deltagelse er absolut nødvendig for at sikre fremdrift, mens du er væk. Når du gearer ned, får afsluttet opgaver og uddelegeret op til sommerferien, kan du bedre slappe af og restituere, når du får fri.

2. Lav aftaler med dig selv
Inden du går på ferie, er det en god idé at lave dine egne ferie-leveregler. Måske vælger du at holde helt fri – måske er du med på sidelinjen indimellem. Det vigtigste er, at du er klar på, hvornår du er "on", og hvornår du er "off". Tillad dig selv at holde fri, når du holder fri. Aftal med dig selv, om du vil tjekke mails og arbejdsmobil – og i så fald hvor ofte – samt i hvilke situationer du eventuelt gerne vil kontaktes. Vær samtidig realistisk med, hvad du kan løse på sidelinjen. 

3. Afstem forventninger
Når du har afklaret dine forventninger og aftaler med dig selv, er det vigtigt, at du også afstemmer med din nærmeste chef, medarbejdere og lederkolleger. Måske er der en forventning fra din chef om, at du står til rådighed i din ferie – måske ikke. Det er vigtigt, at du får det afklaret. Hvis du skal stå til rådighed, kan I lave aftaler for, hvordan du kan kontaktes. Meld tydeligt ud, hvornår du er på, og hvornår du er offline. 

4. Uddelegér og skab tydelighed omkring dig
Overvej, hvad du kan uddelegere, og klæd medarbejderne og andre relevante personer på til, at de kan klare opgaverne i sommerferien. Sørg for, at dine medarbejdere ved, hvem de kan gå til, når du er væk. Husk også at formulere et godt ferieautosvar på din e-mail og på din telefonsvarer, så din omverden ved, at du holder ferie, og hvordan de skal forholde sig – om de eksempelvis kan kontakte en af dine kolleger. Hvis muligt, så sørg for, at ansvaret for vigtige opgaver er givet videre til din chef, medarbejdere eller lederkolleger, der kan håndtere det, så du trygt kan holde fri.

5. Tænk over dine signaler
Husk, at du som leder er rollemodel. En ting er at holde dig ajour ved at tjekke mails og telefon, men hvis du sender mails i ferien og deltager aktivt i opgaveløsningen uden at være til stede, kan medarbejderne tro, at det også kræves af dem, at de arbejder i deres ferie. Tænk over de signaler du sender som leder, meld dine forventninger tydeligt ud, og husk på, at medarbejderne godt kan bruge at være "leder-fri" en periode.

6. Sæt tid af i kalenderen til en god start
Når du vender tilbage fra ferien, er der sikkert kommet nye spændende opgaver til, mens du har været på væk. Sæt derfor allerede nu nogle dage af i din kalender efter sommerferien til at få et overblik over nye opgaver, blive opdateret og besvare e-mails. Det er vigtigt, at det er dig selv, der styrer din tid – ikke andre. 

5 gode råd under ferien

1. Slap af
Det er individuelt, hvordan den enkelte lader op. Men har du haft perioder i ferien, hvor du har taget dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden, sove igennem, glemme hvilken ugedag det er – eller simpelthen glemme dit password, så er det tegn på, at du er godt på vej til at lade op.

Husk, at det tager tid at komme dertil, og at du kan opleve at blive rastløs i starten. Se rastløsheden som et sundhedstegn og et udtryk for, at du er godt på vej i processen med at lade op og få ny energi. 

2. Lad tankerne holde fri
Sæt minimum nogle dage af, hvor du er helt væk og holder fokus på din ferie, dig selv og din familie. Undgå at lade bekymringer om de bunker, som hober sig op på arbejdet, få plads. Lad tankerne holde fri – det dræner, når de er optaget af arbejde.

Sæt fokus på din trivsel: Bliv introduceret for mindfulness

3. Find ro
Mange ledere har det svært med at lægge arbejdet bag sig i ferien, men for at du kan yde en klar og fokuseret indsats i hverdagen, er du nødt til at komme i pitstop mindst en gang om året. Hvis du ikke selv siger fra, siger kroppen fra. Det gælder om at give hjernen ro, så den får plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på.

4. Få inspiration og nye perspektiver
Trænger du til lidt ny viden og inspiration i ferien, kan du på Lederstof.dk, som Lederne udgiver, læse aktuelle artikler om ledelse og livet som leder. Du kan også høre podcasts og finde gode råd og værktøjer til dit lederskab.

Find spændende artikler og meget mere på Lederstof.dk

5. Få styrket dit indre kompas
En ferie kan også være et afbræk fra hverdagen, hvor du får mulighed for at mærke efter dine værdier, ønsker og drømme. Går du med overvejelser om, om du er det rigtige sted karrieremæssigt, så skab lidt tid og rum til at reflektere. Afsæt for eksempel tre timer i løbet af ferien, hvor du gennemarbejder dit personlige og arbejdsmæssige værdisæt. Når du er afklaret omkring dine værdier, bliver det mere tydeligt for dig i hvilken retning, du skal gå fremadrettet. Brug eventuelt Ledernes guide "Find dit drømmejob" i processen.

Læs om og hent guiden til drømmejobbet