Mit fly er aflyst – kan jeg få erstatningsferie?

Sommerferien er over os, og for mange betyder det en rejse til sydens sol og varme. Men hvad gør du, hvis dit fly bliver aflyst, og du ikke kan komme afsted? Har du krav på erstatningsferie? Og hvad nu, hvis du er strandet på Kreta og ikke kan møde på arbejde?

20. juni 2023

Ferie

Kan jeg flytte min ferie, hvis flyrejsen aflyses?
Hvis din flyrejse bliver aflyst, har du ikke ret til at flytte din ferie. Men du kan altid tale med din leder – måske I kan lave en aftale om, at din ferie udskydes et par dage, eller at du kan få lov til at flytte din ferie helt. Derfor er det en god ide, at du hurtigst muligt tager fat i din leder, hvis du ikke kan komme afsted på din planlagte sommerferie.   

Hvad gør jeg, hvis jeg er strandet på min ferie og ikke kan møde på arbejde?
Du skal hurtigst muligt kontakte din leder, hvis dit fly er aflyst, og du ikke kan møde på arbejde efter endt ferie. Hvis du ikke kan møde på arbejde, risikerer du, at din leder anser dig for at være udeblevet fra arbejde, og det kan ende i en opsigelse eller i værste fald en bortvisning.

Du skal derfor selv gøre så meget som muligt for at finde en alternativ måde at komme hjem på, så du kan møde på arbejde som aftalt. Du kan også tale med din leder, om du kan tage en ekstra fridag eller arbejde fra ferien, hvis det er muligt. Det væsentligste er, at du prøver at finde løsninger på situationen og sørger for at holde din arbejdsgiver orienteret, så du ikke bare undlader at møde på arbejde uden at have været i kontakt med din leder.

Hvis du ikke kan møde på arbejde efter endt ferie, kan du blive trukket i løn, da det ikke er din arbejdsgivers ansvar, at du ikke møder på arbejde som aftalt. Hvis du kan aftale, at du i stedet holder mere ferie, ferie på forskud eller afspadserer, vil du få løn som sædvanligt under dit fravær.

Læs om dine ferierettigheder her

Planlæg din ferie med Ledernes ferieberegner

Har du brug for juridisk rådgivning?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Tegn en rejseforsikring

Gjensidiges rejseforsikring er blevet kåret 'Bedst i test' af Forbrugerrådet Tænk. Dækningen er helt i top, og prisen blandt de laveste. Du kan købe rejseforsikringen uafhængigt af andre forsikringer, som du måtte have.