Mit Lederne

Nyheder

Mandlige ledere tjener 8.400 kr. mere om måneden end kvinder

27. november 2017

Den månedsløn, der tikker ind på kontoen hos mandlige ledere, er fortsat markant højere end lønnen til de kvindelige ledere i Danmark. Det viser Ledernes nye lønstatistik. Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris kalder det ”sørgeligt og beskæmmende”, at det trods vedvarende fokus ikke er lykkedes at ændre på tendensen.

Ifølge lønstatistikken, som er baseret på lønoplysninger fra 17.388 ledere, tjener mandlige ledere anno 2017 i snit 57.581 kroner om måneden, mens de kvindelige lederkolleger må nøjes med 49.198 kroner. De knap 8.400 kroner i mændenes favør svarer til en forskel på 14,6 procent. Korrigerer man for de forskelle, som skyldes branche, sektor, titel, alder m.v., lander forskellen på 7,6 procent.

Det kan enten handle om at få mændene mere på banen eller at købe sig til hjælp i hjemmet

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Den korrigerede forskel i 2016 var også på 7,6 procent. Siden, Lederne første gang opgjorde den korrigerede forskel i 2003, har den ligget rimeligt stabilt i intervallet 5,6 - 7,8 pct.

- Trods nok så gode intentioner og stor fokus på lønforskellen, er der reelt intet sket på området i alle de år, Lederne har analyseret tallene. Det er sørgeligt og beskæmmende, at forskellen på, hvad mandlige og kvindelige ledere får i løn, fortsat er så stor. Tallene bør være et vink med en vognstang til dels de kvindelige ledere selv, inden de næste gang sætter sig til lønforhandling, dels til de virksomheder, som ansætter og aflønner kvinderne, fastslår viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Ledere har fået 2,5 pct. mere i løn


Boligjobordning skal have fokus på serviceydelser

Hun mener, at en del af forklaringen på forskellen skal findes i det faktum, at det ofte er kvinderne, der er de primære omsorgsgivere i hjemmet.

- Det påvirker lønnen, når kvinder er væk fra arbejdsmarkedet i forbindelse med barsel. Det vil gavne kvinderne, hvis fædre tog en større andel af barslen – og samtidig skal virksomhederne være opmærksomme på at regulere kvinders løn, mens de er væk. Generelt er det vigtigt, at arbejdsdelingen i hjemmet bliver mere lige, så de kvindelige ledere kan lægge samme kræfter i deres arbejdsliv som mænd. Det kan enten handle om at få mændene mere på banen eller at købe sig til hjælp i hjemmet. Derfor peger vi hos Lederne på, at en fremtidig boligjobordning skal have fokus på serviceydelser, og at fradraget skal hæves, så det bliver mere tilgængeligt for familierne at købe serviceydelser i hjemmet, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Ledernes Lønstatistik 2017: Tjek tallene og benchmark dig selv mod andre ledere i lignende stillinger

I forhold til kvindernes evner som lønforhandlere understreger hun, at mange kvindelige ledere er præcis lige så dygtige som mændene til at forhandle kroner, øre og vilkår.

- Men der er muligvis nogle, som er lidt for forsigtige og ydmyge i deres lønkrav sammenlignet med deres mandlige kollegaer. Her tror jeg, at det er vigtigt, at kvindelige ledere bliver mere bevidste om deres værd og kræver den løn, som de fortjener, fastslår Bodil Nordestgaard Ismiris.

Lønstatistikken er udarbejdet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i december.

videoguide