Leder til låns

Uanset om det gælder biler, sejlbåde, golf, god vin eller arbejdet med at gøre Lederne til en af landets mest succesrige faglige organisationer, så er det en mand med æstetikken i højsædet, der runder et skarpt hjørne, når Svend Askær i dag fylder 70 år.

12. september 2022

Svend Askær

Siden 2001 har han været forperson for Lederne med en klar holdning om, at organisationen med hans egne ord ”kun er til låns, og at den på et tidspunkt skal afleveres i bedre stand, end da han gik ind i den”.

En grundholdning, der, ifølge Ledernes adm. direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris, har været et stærkt fundament under hans daglige arbejde.

- Jeg husker stadig, hvad det var, der gjorde et stort indtryk på mig, da jeg første gang satte mine ben i Lederne: En verden af ordentlighed, åbenhed og tillid til, at den enkelte kan gøre en forskel. Tre væsentlige ingredienser i god ledelse. Og sådan noget kommer ikke af sig selv. Det starter i toppen … hos Svend, siger hun og uddyber:

- Svend introducerede bæredygtig ledelse, lang tid før vi havde et ord for det, og han har været afgørende for at forme os til den moderne organisation, vi er i dag, ved at udnytte en sjælden evne til hele tiden at sætte sig nye mål. Samtidig går han til opgaven med respekt for medlemmerne som individer med vidt forskellige behov og kompetencer og har, blandt andet med stiftelsen af kåringen til ”Årets leder”, haft et stædigt fokus på at italesætte ledelse som et selvstændigt fag.

Hun peger samtidig på Svend Askærs evne til at se muligheder, hvor andre kun ser problemer.

- På den måde lever han godt op til ledernes motto om at ’gå foran dem, der går forrest’. Han holder sig ikke tilbage fra at træffe svære beslutninger, og dem har der været mange af i årenes løb, men de tages altid med respekt for de berørte, hvilket på mange måder gør ham til en moderne leder med mange års erfaring, understreger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Lederne og PFA

  • Svend Askær er forperson for Lederne. Han kom til organisationen i 1982 og har blandt andet været både fuldmægtig og uddannelseschef, før han blev administrerende direktør i 1991. I 2001 overtog Svend Askær posten som forperson og fik derved det overordnede politiske og administrative ansvar for organisationen.
  • Siden 1991 har Svend Askær også været vicepræsident for den europæiske lederorganisation CEC, der tæller 1,3 millioner medlemmer.
  • Han var fra 1992-2017 medlem af bestyrelsen for PFA, fra 1994 til 1999 var han næstforperson og fra 1999-2016 forperson. Svend Askær har desuden været bestyrelsesmedlem i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) samt medlem af repræsentantskabet for ATP. Han var desuden i en årrække forperson for Virk.dk og medlem af en række andre bestyrelser. Svend Askær er forfatter til en lang række artikler og bøger om jura, uddannelse og ledelse. Han er censor ved jurastudiet på Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Under hans tid i Lederne er medlemstallet for den faglige organisation mere end fordoblet og tæller i dag over 130.000 medlemmer.

Uddannelse og før Lederne

  • Svend Askær er uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1977.
  • Efterfølgende arbejdede han de første fem år for henholdsvis Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Kommune.

Privat

  • Svend Askær er gift med Kirsten Kenneth Larsen (ekstern lektor, cand.jur.). De har to døtre og fire børnebørn.
  • Han er inkarneret sejler, interesseret i billedkunst, vin og fodbold. Musikalsk er han især fan af Bruce Springsteen, som han har oplevet live mange gange.