Mit Lederne

Nyheder

Julefrokost - også for ledere

21. november 2018

Årets julefrokoster står for døren rundt omkring i landets virksomheder. Men hvad er egentlig god skik for en leder, når der er firmafest på menuen? Få gode råd fra ledelsesrådgiverne her.

julefrokost

Julefrokosten er traditionelt ”årets” fest, hvor medarbejderne får lov til at skeje ud og feste uden de traditionelt begrænsende rammer som andre firmafester kan indeholde. Og i skrivende stund er der allerede så småt taget hul på afholdelse af julefrokosterne, hvilket ofte stiller mange ledere i dilemmaet: skal jeg feste med til den bitre ende? Eller gå tidligt hjem og lade medarbejderne feste?

5 GODE RÅD: Hvad skal du overveje inden årets julefrokost?

 1. DIN STRATEGI: Gør op med dig selv inden festen, hvorledes du ønsker at fremstå som leder, for leder er du både til hverdag og under festen. Ønsker du beholde den gode relation til dine medarbejdere, er det vigtigt, at de kan genkende dig midt i festlighederne. Derfor kan du med fordel feste med, men sætte en grænse så du er i kontrol og ikke lader dig involvere i arbejdsrelaterede diskussioner. Du bør overveje en strategi, hvor du ikke indlader dig på diskussioner, der efter festen bliver brugt imod dig. Undgå også at afvise den nærgående og diskussionslystne medarbejder, men flyt blot fokus i samtalen til emner, der er passende.
      
 2. MÆRK EFTER: Deltag i festlighederne, og tillad dig selv at mærke efter; Hvordan er stemningen? Hygger medarbejderne sig, eller oplever du stort frafald til festen? En firmafest kan fungere som et godt ”termometer” på den generelle stemning i virksomheden og det team, du er ansvarlig for.
    
 3. TÆNK OVER, HVAD DU SIGER: Når festen er i gang bør du som leder tænke over, hvad du udtaler dig om. Selv om du er i festligt lag, og vittighederne får frit spil, kan du ikke spille med på den galej som leder. Det, du siger til hverdag, og det, du siger til en fest, vil altid blive analyseret og forstået i den kontekst, som den enkelte medarbejder befinder sig i, og selv en uskyldig joke bliver tolket, specielt hvis den rettes mod andre i virksomheden.
    
 4. DIN DELTAGELSE ER VIGTIG: Og NEJ, du bør ikke gå hjem før tid. Selvfølgelig hvis du har en årsag hertil, men festen er også din. Husk, sådan som du bliver set til hverdag, er også måden, du bliver set på til en fest. En tidlig retræte kan måske blive opfattet som om, du ikke er komfortabel med dine medarbejdere, blot fordi de opfører sig anderledes end i dagligdagen.
    
 5. STYRK RELATIONERNE: Benyt festen til at dyrke relationer på tværs i virksomheden. Måske kan du få talt med medarbejdere, du til daglig ikke arbejder med og dermed ikke har nogen egentlig relation til. Vær nysgerrig, og spørg ind til det, der interesserer dem. Derved skaber du måske nye relationer, der på sigt kan gavne dig og virksomheden.
      

Følger du disse fem simple råd, er der en fantastisk chance for, at du får en god oplevelse. Og husk, at der kan opstå masser af uforudsete situationer, præcis som i hverdagen, hvor du sikkert løser disse til alles tilfredshed – den tilgang skal du blot tage med til firmafesten.

 


Hjælp til dig