Firmafest - også for ledere

Hvad er egentlig god skik for en leder, når der er firmafest eller andre sociale arrangementer i kalenderen? Få ledelsesrådgiverens bedste råd.

03. januar 2024

Kvinde puster til konfetti

Som leder bør du gå forrest og sætte normen for det sociale samvær på arbejdspladsen. Det er særligt vigtigt, når jeres sociale kontekst skifter – for eksempel op til fester, firmature eller arrangementer. De festlige rammer stiller ofte mange ledere i dilemmaet: Kan jeg være mig selv til firmafesten, og feste som jeg har lyst til? Eller bør jeg lægge en dæmper på mig selv og evt. gå tidligt hjem, så medarbejderne kan feste videre alene?

5 gode råd til firmafesten

1. OVERVEJ DIN STRATEGI: Gør op med dig selv inden festen, hvordan du vil fremstå som leder ─ for rollen som leder har du både til hverdag og under festen. For at bevare den gode relation til dine medarbejdere, er det vigtigt, at de kan genkende dig midt i festlighederne. Derfor kan du med fordel være med, hygge dig og lære dine medarbejdere endnu bedre at kende, men lad være med at gå forrest i løjerne. Sæt din egen grænse, så du kan se dig selv og dine medarbejdere i øjnene, når det bliver hverdag igen.

2. MÆRK STEMNINGEN OG STYRK RELATIONERNE: Cirkulér blandt dine medarbejdere og del ud af din opmærksomhed. Spørg, lyt og tal med nogle af de medarbejdere, som du måske ikke taler så meget med til hverdag. Mærk efter, hvordan stemningen er. Hygger medarbejderne sig? Er der tilslutning til arrangementet, eller oplever du et stort frafald til festen? En firmafest kan fungere som et godt pejlemærke for, hvordan ”temperaturen” er på den generelle stemning i virksomheden, og det team du er ansvarlig for.

3. HOLD FOKUS PÅ FESTEN: Nogle medarbejdere kan få lyst til at diskutere arbejdet og sige chefen et par sandheder, som festen skrider frem, men lad dig ikke involvere i arbejdsrelaterede diskussioner. Flyt derimod fokus i samtalen til emner, der er passende, så I får en sjov og hyggelig aften, og tilbyd medarbejderne, at I kan mødes og tage snakken om arbejdet i ugen, der kommer.
   
4. TÆNK OVER, HVAD DU SIGER: Når festen er i gang, bør du som leder tænke over, hvad du siger. Selv om du er i festligt lag, er du en rollemodel. Det, du siger og gør til hverdag, og det, du siger og gør til en fest, vil altid blive analyseret og forstået i den kontekst, som den enkelte medarbejder befinder sig i. Pas på med vittigheder. Selv en uskyldig joke kan risikere at støde andre.
   
5. DIN DELTAGELSE ER VIGTIG: Og NEJ, du behøver ikke gå hjem før tid. Selvfølgelig hvis du har en årsag til det, men festen er også din. Husk, sådan, som du bliver set til hverdag, er også måden, du bliver set på til en fest. En tidlig retræte kan måske blive opfattet som om, du ikke er komfortabel i samværet med dine medarbejdere, eller signalere, at noget andet er vigtigere.
     
Det er vores erfaring, at disse fem råd vil bidrage til, at du får en god oplevelse til firmafesten eller andre sociale arrangementer. Og husk, at der kan opstå masser af uforudsete situationer, præcis som i hverdagen, hvor du sikkert løser disse til alles tilfredshed – den tilgang skal du blot tage med.

Bestil Ledersparring

Få hjælp af en professionel rådgiver over telefonen eller Skype, når du møder udfordringer i lederjobbet. Vi tager altid udgangspunkt i din aktuelle situation, så du kan få hjælp med netop det, der gør en forskel for dig.