Vinterferien står for døren - hvad nu, hvis du bliver syg?

Hvad gør du, hvis du bliver ramt af influenza eller anden sygdom lige før eller under ferien? Og har du ret til erstatningsferie? Vi guider dig igennem reglerne her. 

06. februar 2023

Mand og kvinde på skiferie

Sygdom er som udgangspunkt en lovlig feriehindring, men om du har ret til erstatningsferiedage afhænger blandt andet af, om du melder dig syg før feriens begyndelse eller efter, at ferien er påbegyndt.

Hvis du melder dig syg før din ferie
Hvis du er syg på det tidspunkt, hvor din ferie begynder, kan du vælge at holde ferien som planlagt eller at påberåbe dig sygdommen som en feriehindring. Hvis du melder dig syg, før din ferie begynder, kan du få erstattet alle dine tabte feriedage fra første feriedag. Melder du dig ikke syg, anses du for at holde ferien.

Hvis du melder dig syg under din ferie
Hvis du melder dig syg under din ferie, kan du have ret til erstatningsferiedage. Som udgangspunkt skal du dog selv ”betale” for de første 5 sygedage under ferie inden for et ferieår. Hvis du bliver syg under din ferie, og vil have mulighed for at opnå ret til erstatningsferiedage, er det derfor vigtigt, at du sygemelder dig over for din arbejdsgiver på første sygedag og skaffer en lægeerklæring, som du selv skal betale for.

Omfanget af din ret til erstatningsferie afhænger i øvrigt af, hvorvidt du er ansat hos én og samme arbejdsgiver i hele ferieåret, som løber fra september til august året efter.

Husk at melde dig rask igen
Når du bliver rask, skal du give din arbejdsgiver besked herom. Det skal du gøre, uanset om du meldte dig syg inden feriens begyndelse eller under ferien. Når du melder dig rask, er det op til dig, om du vil holde resten af den planlagte ferie, eller om du vil møde på arbejde og holde ferien senere.

Sygdomsprocedure
Når du melder dig syg og rask, er det vigtigt, at du følger din arbejdsgivers retningslinjer for syge- og raskmelding – dvs. arbejdspladsens regler om til hvem og på hvilken måde, du skal syge- og raskmelde dig, samt hvornår du senest skal give meddelelse herom. Reglerne fremgår typisk af din ansættelseskontrakt eller af personalehåndbogen.

Spørgsmål?
Har du spørgsmål til dine rettigheder og forpligtelser i forbindelse med sygdom og ferie, kan du kontakte vores juridiske eksperter og få personlig rådgivning.

Få juridisk rådgivning her

Tegn en rejseforsikring

Ledernes Rejseforsikring hos Gjensidige er kåret som 'Bedst i test' af Forbrugerrådet Tænk. Dækningen er helt i top, og prisen blandt de laveste. Rejseforsikringen er tilpasset, så den dækker din ferie, trods Covid-19.