Mit Lederne

Husk at holde din restferie inden nytår

Husk at holde din restferie inden nytår - ellers kan du miste den

Du risikerer at miste din restferie, hvis du ikke når at afholde den inden årsskiftet. Dele af din restferie har du dog mulighed for at få overført til næste ferieår – eller udbetalt uden at holde den.

04. oktober 2022

""

Har du ferie til gode?

Så er det en god idé at få aftalt med din arbejdsgiver, hvad der skal ske med den. Ellers kan det nemlig ende med, at den går tabt.

Som lønmodtager optjener du 25 feriedage – svarende til 5 ferieuger – i det såkaldte ferieår. Det løber fra 1. september til 31. august året efter. Den optjente ferie skal du som udgangspunkt afholde i ferieafholdelsesperioden. Den strækker sig en smule længere, nemlig fra 1. september til 31. december året efter. Du optjener med andre ord ferie i 12 måneder, men har 16 måneder til at afholde den.

Som hovedregel skal du have holdt mindst 20 af de 25 feriedage, som du har optjent i perioden 1. september 2021- 31. august 2022 senest den 31. december 2022. De sidste fem dage har du mulighed for at få overført eller udbetalt.

Her folder vi reglerne ud – og forklarer, hvordan du undgår at miste den ferie, du har optjent.

De første 20 feriedage
De første 20 feriedage (1. – 4. ferieuge) skal være holdt senest 31. december 2022. Når du ikke at bruge de 20 feriedage inden årsskiftet, mister du retten til at holde disse feriedage og kan heller ikke få dem udbetalt. Kun hvis du af særlige årsager har været forhindret i at holde denne del af ferien – f.eks. på grund af sygdom eller barselsorlov – kan du få dispensation fra denne regel.

Den resterende ferie
Hvis du ikke holder de sidste fem feriedage (eller færre) senest den 31. december 2022, har du mulighed for at indgå en aftale med din arbejdsgiver om at få disse feriedage overført til næste ferieafholdelsesperiode, som løber til og med den 31. december 2023. Aftalen skal senest være indgået den 31. december 2022 – og du skal huske at få den på skrift.

Indgår du ikke en aftale om ferieoverførsel, og har du fem (eller færre) af de 25 dages ferie tilovers den 31. december 2022, skal disse udbetales til dig senest med lønnen for marts 2023. Værdien af dagene skal afregnes som ”ferie med løn og ferietillæg” – og beregnes med udgangspunkt i din løn for december 2022.

Du kan have ret til yderligere ferie, end du har optjent efter ferieloven. Yderligere ferie kaldes ofte ”sjette ferieuge” eller ”feriefridage”. Disse dage er ikke reguleret af ferieloven, men derimod typisk reguleret i din ansættelseskontrakt, personalehåndbog eller overenskomst. Vær desuden opmærksom på, at du kan være omfattet af en overenskomst, som regulerer, om – og i hvilket omfang – du kan overføre ferie.

Med Ledernes ferieberegner kan du hurtigt og nemt få et overblik over, hvor mange feriedage du har tilbage – og hvornår du kan holde dem.

En ekstra lang ferie?
Går du med drømmen om at holde en ekstra lang sommerferie om et år eller to, gør ferieloven det faktisk muligt. Du kan nemlig spare feriedage op hen over flere år og således spare ferie sammen til en særlig lang ferie. Det kræver dog, at din chef er med på ideen.

Læs her, hvordan du gør

Har du brug for juridisk rådgivning

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.