Barn syg: 6 regler, du skal kende

Måske har dit barn fået skoldkopper, eller en medarbejders barn har opsnappet en god gammeldags influenza. Men hvad er egentlig reglerne, hvis du eller din medarbejder har barn syg?

Ledernes juridiske afdeling giver dig her et overblik over de gængse regler, du skal kende, når dit eller en medarbejders barn bliver ramt af sygdom.
Har du barn syg?

6 regler, du skal kende:

1. Hvilke rettigheder har du, hvis dit barn bliver ramt af sygdom?
Bliver dit barn syg eller er ude for en ulykke, har du ret til at holde fri fra arbejdet, hvis din tilstedeværelse er såkaldt ”tvingende nødvendig”. Om du får løn under fraværet, afhænger af din overenskomst eller individuelle kontrakt. Dog har de fleste arbejdstagere – både ledere og medarbejdere – som minimum mulighed for at holde barnets første sygedag med løn og for manges vedkommende også barnets anden sygedag med løn.

Hvis du for eksempel er dækket af AC-overenskomsten på det kommunale område, har du mulighed for at holde fri med løn på barnets 1. og 2. sygedag. Samme vilkår gælder også på mange private arbejdspladser. Er du som leder ansat på en direktørkontrakt, skal det fremgå af din individuelle kontrakt.

2. Tæller det som barnets første sygedag, hvis barnet bliver ringet hjem fra skole eller institution om eftermiddagen?
Som udgangspunkt er barnets første sygedag den dag, hvor sygdommen starter. På nogle arbejdspladser kan det dog være aftalt, at det først er den efterfølgende dag, der tæller som barnets første sygedag, hvis dit barn er blevet ringet hjem ud på eftermiddagen. Bliver dit barn syg igen efter kort tid, starter en ny sygdomsperiode med en ny første sygedag.

3. Er der en grænse for, hvor mange barnets sygedage du kan holde på et år?
Der er der ingen begrænsninger for, hvor mange barnets sygedage du må holde. Men hvis din arbejdsgiver kan bevise, at du misbruger ordningen – for eksempel hvis det viser sig, at den anden forælder også har været hjemme – kan du miste adgangen til fraværet. Afhængig af omstændighederne kan det ende ud i ansættelsesretlige sanktioner.

4. Må du også holde fri med løn, hvis dit syge barn er i teenagealderen?
Aldersgrænsen for barn syg afhænger af overenskomsten eller den individuelle aftale. Den ligger typisk et sted mellem 14 og 18 år. Det kan være en god idé at undersøge, hvilke vilkår der er gældende for dig, når du har barn syg. Det er ikke kun alderen, der afgør, om du kan blive hjemme med dit syge barn. Det afhænger også af, hvor sygt dit barn er, og dermed om barnet har brug for pasning under sin sygdom.

5. Hvem kan tage børns sygedage?
Først og fremmest skal barnet have såkaldt ’ophold’ dig – det vil sige bo hos dig fast eller periodevis. Det behøver altså ikke være barnets biologiske forældre, men kan også være adoptivforældre, stedforældre eller andre personer, der bor sammen med barnet.

6. Hvis dit barn er syg i længere tid
Der er forskellige muligheder for fravær ved barn syg, hvis dit barn fx skal indlægges på hospitalet eller bliver alvorligt syg. Du kan læse mere om reglerne på vores hjemmeside eller kontakte os for rådgivning.

Kend dine muligheder for fravær, hvis dit barn er syg i længere tid

Husk, at du som medlem af Lederne altid kan få rådgivning af vores juridiske eksperter

Ledelsesrådgiverens gode råd: Udvis fleksibilitet, hvis din medarbejder må arbejde hjemmefra med sygt barn

Hvad stiller du op, hvis en medarbejder er hjemme i længere tid med barn syg? Det spørgsmål har de fleste ledere måtte forholde sig til.

For det første skal du som leder udvise fleksibilitet over for medarbejderen. Det mener Michael Uhrenholt, der er ledelsesrådgiver hos Lederne.

”Det handler om at finde en vej, der tilgodeser både medarbejderen og virksomheden. Det kræver, at du ikke er alt for firkantet. Ellers risikerer du nemlig at skubbe medarbejderen fra dig.” siger han.

Løsningen er at tage en snak med medarbejderen for at finde ud af, hvor meget og hvornår han eller hun kan arbejde hjemmefra.

”Hvis barnet er hårdt ramt, kan en løsning måske være, at medarbejderen holder sig orienteret og tjekker mails et par gange om dagen. Er barnet mere eller mindre symptomfrit, handler det måske mere om at åbne for, at medarbejderen kan tilrettelægge sin arbejdsdag, så det passer bedst muligt til situationen derhjemme.”

Uanset hvad er det altid vigtigt at lave en forventningsafstemning med medarbejderen, som er tvunget til at blive hjemme, mener Michael Uhrenholt.

”Når man sidder på distancen, er det ekstra vigtigt at få skabt en fælles forståelse for omfang og prioritering af opgaver. Det er med til at skabe transparens og dermed også tryghed for begge parter,” siger han og tilføjer, at du også skal huske at forventningsafstemme med din egen chef, hvis du selv må blive hjemme med barn syg i en længere periode.

Fold ud