Mit Lederne

Nyheder

Gør ikke alle ansvarlige for den enkeltes opførsel

13. februar 2019

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Sidste uges dilemma handlede om lederen Rikke, som havde en medarbejder, der ikke var tilgængelig på sin hjemmearbejdsdag, selvom det er et krav for at kunne arbejde hjemme. Det kendetegner Rikke som leder, at hun viser stor tiltro til sine medarbejdere.

Martins manglende tilgængelighed har påvirket både hans kollegaer og Rikke, og hun var derfor i tvivl om, hvordan hun skulle håndtere det bedst muligt.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Helle Bruun Madsen, mener dog ikke, at Rikke skal gøre alle ansvarlige for Martins manglende tilstedeværelse:

- Det er Martin, som ikke har været til at få fat på. De andre medarbejdere kan godt finde ud af det. Det er derfor vigtigt at Rikke, hvis hun stadig vil fremstå autentisk og lede tillidsbaseret, ikke gør alle ansvarlige for én medarbejders opførsel, siger hun.

Hun peger derfor på løsning nummer et:

- Hun skal tale med Martin i enrum. Når Rikke så taler med ham, skal hun give udtryk for, hvad hun og kollegaerne har observeret. Men hun skal også give Martin mulighed for at forklare sig, da der kan være mange gode og helt legale forklaringer på, at han ikke var tilgængelig. Når det så er sagt, så kan der også være behov for at Rikke gør det klart for Martin, hvad reglerne er, så Martin ikke er i tvivl om dem og om hvordan Rikke vil have det, siger Helle Bruun Madsen.

Helle Bruun Madsen mener, at hvis Rikke tager diskussionen i plenum, så mistænkeliggør hun de andre medarbejdere, som faktisk ikke har gjort noget galt:

- Hvis Rikke vælger løsning nummer to eller tre, vil Martins kollegaer sandsynligvis føle sig mistænkeliggjort. Det kan være skadeligt for hele teamet og relationen særligt mellem Rikke og hendes medarbejdere. Det kan føre til manglende tillid, mistrivsel, og i sidste ende munde ud i, at medarbejderne søger væk, afslutter ledelsesrådgiveren. 

LØSNINGSFORSLAG:

  1. Rikke indkalder Martin til et møde og prøver at finde ud af, hvorfor han ikke har været tilgængelig.
  2. Rikke indskærper til dagens afdelingsmøde reglerne for hjemmearbejdsdage uden at nævne nogle navne.
  3. Rikke indskærper reglerne for hjemmearbejdsdage, således at det fremover skal aftales individuelt med hver enkelt medarbejder, hvilke arbejdsopgaver der skal varetages på dagen. 

Sidste månedes opfølgningsartikel