Få styr på de nye dagpengeregler

Fra den 1. maj 2023 træder de nye dagpengeregler i kraft. Få et overblik over, hvad reglerne betyder for dig.

28. februar 2023

Kvinde med briller

Bliver du ledig som lønmodtager eller selvstændig, kan du med de nye dagpengeregler se frem til en højere dagpengesats de første tre måneder. Er du dimittend betyder de nye regler dog, at din dagpengesats falder.

 

Højere dagpengesats de første tre måneder

Bliver du ledig fra den 1. maj 2023, kan du få en højere dagpengesats de første tre måneder, du er ledig. Det kaldes for beskæftigelsestillægget og betyder, at den maksimale dagpengesats stiger fra 19.728 kr. til 23.449 kr. pr måned i de første 481 dagpengetimer (det, der svarer til tre måneder).

Du kan få beskæftigelsestillægget, hvis du:

  • Har været medlem af din a-kasse uafbrudt i mindst fire år
  • Har arbejdet fuld tid mindst to ud af de tre år, inden du blev ledig
  • Har haft en gennemsnitsløn på 28.320 kr. eller derover. Du kan dog få et individuel beregnet beskæftigelsestillæg, hvis du har haft en gennemsnitsløn, der er højere end 23.826 kr.

Er du ledig udover de tre måneder, falder din dagpengesats herefter til 19.728 kr.

Læs mere om dagpengesatser


Nye dagpengeregler for dimittender

Fra den 1. maj 2023 træder de nye dimittendvilkår i kraft. Det betyder, at du som ledig på dimittendvilkår kun kan få dagpenge i et år. Samtidig bliver dagpengesatsen som nyuddannede nedsat, hvis du er ledig i mere end tre måneder – medmindre du har børn, du skal forsørge.

Derudover skal du opfylde det nye sprogkrav, når du som dimittend anmoder om dagpenge. Kravet indebærer, at du som minimum har gennemført 6. klasse på en dansk folkeskole, friskole eller privat grundskole. Du kan også opfylde sprogkravet ved at have bestået Prøve i Dansk 2 eller danskprøve på tilsvarende eller højere niveau. Kan du ikke opfylde kravet, skal du opfylde et beskæftigelseskrav. Ring til a-kassen, hvis det er aktuelt.

Hvis du bliver færdiguddannet før 1. maj og står uden arbejde, anbefaler vi, at du anmoder om dagpenge inden 1. maj. Så skal du nemlig ikke leve op til de nye sprogkrav, og du kan få dagpenge i to år.

Læs mere om de nye dimittendregler

Har du spørgsmål til de nye dagpengeregler, kan du altid kontakte os, så hjælper vi dig