Mit Lederne

Er du eller din medarbejder blevet syg Få styr på reglerne

Er du eller din medarbejder blevet syg? Få styr på reglerne

I de kolde og fugtige måneder på året kan det være svært, ikke at blive ramt af virus og forkølelse. Her får du et overblik over de gængse regler, hvis du eller en medarbejder bliver syg.

24. oktober 2023

Sæsonen for influenza, feber og kronisk snottede næser er over os. Og mange oplever, at sygedagene hober sig op, det samme gør de ulæste mails i indbakken.

Men hvad er reglerne, hvis du eller en medarbejder bliver syg? Og hvordan skal man forholde sig til arbejdsopgaverne, når man ligger under dynen? Det får du her et overblik over med hjælp fra Ledernes juridiske afdeling.

Tekande og kop

Jeg er blevet syg, hvilke rettigheder har jeg?
Bliver du ramt af sygdom, har du som funktionæransat ret til at holde fri med løn. Du skal huske at sygemelde dig hos din arbejdsgiver på din første sygedag. Hvordan du sygemelder, vil ofte stå i personalehåndbogen eller i din ansættelseskontrakt.  

Hvor mange sygedage må jeg have?
Der er i udgangspunktet ikke nogen regler for, hvor mange sygedage du må have. Så hvis du ligger syg med influenza i 14 dage, og dit barn derefter slæber omgangssyge med hjem fra institutionen, vil dit fravær stadig være såkaldt lovligt forfald.

Du kan dog have 120-dagesreglen aftalt i din kontrakt. Hvis det er tilfældet, kan du blive opsagt med et forkortet varsel på en måned, hvis du inden for en periode på 12 måneder har været syg i 120 dage.

Læs mere om 120-dagesreglen

Skal jeg fortælle min arbejdsgiver, hvad jeg fejler? 
Nej, din arbejdsgiver har ikke krav på at få oplyst, hvad du fejler. Men du kan blive bedt om at fortælle, hvor længe du regner med at være væk, så din arbejdsgiver kan disponere over dine arbejdsopgaver.

Din arbejdsgiver kan til gengæld godt forlange at du dokumenterer, at du er syg. Det kan fx være i form af en lægeerklæring.

Skal jeg besvare mails og være til rådighed, når jeg er syg?
Nej, du skal ikke være til rådighed, når du er syg. Ved sygdom har du lovligt fravær og er derfor ikke forpligtet til at arbejde – heller ikke besvare mails og telefonopkald.

Det kan selvfølgelig ske, at din arbejdsgiver kontakter dig under sygdom, hvis der er brug for afklaring eller et driftsmæssigt behov, som ikke kan vente. Udover disse situationer, er du ikke forpligtet til at besvare henvendelser, hvis du er syg. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal sygemeldes i længere tid?
Ligegyldig hvor lang tid du er syg, skal du følge de samme regler – dvs. sygemelde dig og skaffe en lægeerklæring, hvis din arbejdsgiver beder om en.

Ved længere tids sygemelding, kan du også blive indkaldt til en såkaldt mulighedssamtale, hvor du og din arbejdsgiver skal tale om, hvordan du bedst muligt kommer tilbage til arbejdet.

Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på ved længere sygemelding

Er du blevet syg? Din adfærd som leder er med til at skabe kulturen blandt dine medarbejdere

At være syg som leder kan være lidt af et dilemma. Måske mener du, at dine medarbejdere skal blive hjemme og ikke arbejde, hvis de er syge – men det kan være svært at efterleve, når man er leder. Michael Uhrenholt, ledelsesrådgiver i Lederne, giver dig her et par gode råd til, hvordan du som leder balancerer sygdom og arbejde.

”Det vigtigste at huske på er, at du som leder er med til at skabe kulturen blandt dine medarbejdere. Hvis du arbejder, når du er syg, arbejder dine medarbejdere højst sandsynligt også, når de er syge. Hvilken kultur vil du afspejle?”, lyder det fra Michael Uhrenholt

Bliver du hjemme, fordi du er syg, og kan du ikke holde fingrene fra arbejdet, så arbejd med noget der ikke synligt for din arbejdsplads.

”Du kan selvfølgelig godt arbejde hjemmefra og følge med i indbakken. Men undgå at kommunikere for meget med kolleger og medarbejdere – så viser du, at du er syg men tilgængelig hele tiden. Sæt fx autosvar på din mail og gør opmærksom på, at du er syg, men kan kontaktes, hvis det haster”, siger Michael Uhrenholt og fortsætter:

”Overvej om du er den bedste udgave af dig selv, når du er syg? Hvis du vælger at arbejde, så tag nogle rutine-opgaver, der ikke kræver det store og vent med de komplekse opgaver, til du er rask igen”.

Og husk, det er helt okay at være syg – også som leder.