Mit Lederne

Nyheder

Bed bare om barsel, mand

13. september 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Karrieren betyder måske meget nu og her, men familien vil altid være det vigtigste på den lange bane.

I sidste uges dilemma på business.dk var lederen Emil i tvivl om, hvorvidt han skulle bede sin chef om barselsorlov. Han har lyst til at tage en del af forældreorloven og har ifølge sin kontrakt ret til 12 uger med løn.  Kollegaerne prøver dog at tale ham fra det. De fortæller, at chefen bestemt ikke bryder sig om, at de mandlige ansatte tager orlov mere end 14 dage ved barnets fødsel.

Emil skal ikke holde sig tilbage fra at benytte sig af virksomhedens tilbud om barsel til fædre, mener Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen.

Barsel med lønkompensation er en del af den samlede pakke, virksomheden giver deres ansatte i bytte for deres arbejdskraft

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen

- Først og fremmest fordi dét at stifte familie er en stor begivenhed i hans liv. Hans ønske er at tage forældreorlov, og derfor er det vigtigt at lytte til det ønske. Samtidig har Emils arbejdsplads sådan set en fin barselsordning, hvilket signalerer, at virksomheden på direktionsniveau bakker op om barsel til deres mandlige ansatte, siger Flemming Andersen.

LÆS OGSÅ: Kvindelige ledere føler de skal være bedre end mændene

Flemming Andersen tøver ikke med at pege på løsning nummer et, hvor Emil slet og ret beder om barsel som planlagt.

- Ved de andre løsningsmuligheder forsøger Emil at imødekomme eventuel utilfredshed fra chefens side ved at frabede sig lønkompensation eller gå på kompromis med, hvor meget han er tilgængelig for arbejdspladsen i barselsperioden. Det er ikke en god idé, for hvis han føjer chefen på det her punkt, så kan det meget let blive en glidebane, hvor han pludselig indgår det ene kompromis efter det andet, mener Flemming Andersen.

LÆS OGSÅ: Familieliv blokerer for flere kvinder i ledelse

Ledelsesrådgiveren minder også om, at når barsel til mænd er indskrevet i kontrakten, så skal det også betragtes som en del af den samlede gagepakke, virksomheden tilbyder.

- Barsel med lønkompensation er en del af den samlede pakke, virksomheden giver deres ansatte i bytte for deres arbejdskraft. At sige nej til betalt barsel, svarer til at sige nej til en del af sin løn, siger Flemming Andersen.