Alle ledere har et medansvar

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA I BERLINGSKE OG PÅ B.DK: Sidste uges dilemma handlede om lederen Frederik, hvis lederkollega Niels virkede umotiveret og træt. Niels’ væremåde fik medarbejdere fra Niels’ afdeling til at søge mod Frederiks. Samtidig var Frederik bekymret over, om det ville betyde et ekstra pres på hans i forvejen travle afdeling.

10. april 2019

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen understreger, at alle ledere har et medansvar for virksomhedens samlede resultater, og Frederik derfor er nødt til at reagere:

- I første omgang skal han fortælle Niels, om hans oplevelse af situationen og spørge ind til, om der er noget, han kan gøre for at hjælpe. Måske skyldes Niels’ ageren ikke skyldes manglende motivation. Der kan være mange årsager til at motivationen ikke er i top pt., også private, siger Flemming Andersen.

Hvis der er tale om noget midlertidigt, så opfordrer ledelsesrådgiveren Frederik til at lave en aftale med Niels om, hvordan de kan aflaste hans afdeling for en periode. Hvis problemerne er mere permanente, så må de involvere deres fælles chef:

- Hvis Niels ikke selv kan se udfordringen, må Frederik give ham nogle dage til at tænke over det. Hvis Niels stadig ikke kan komme med svar på sine udfordringer, bliver Frederik nødt til at tage sagen et niveau op. Så må deres fælles chef træffe en beslutning, siger Flemming Andersen og tilføjer:

- Hvis lederen normalt er velfungerende, ved de ofte også selv, hvis tingene ikke fungerer i en periode. Derfor kan det tit være befriende, at der er nogen, der italesætter problemet og får igangsat en dialog og dermed får taget hul på dialogen – også selvom det måske ikke er rart i situationen, slutter Flemming Andersen.

Han peger derfor på løsning 3, eventuelt efterfulgt af løsning 1. 

LØSNINGSFORSLAG:

  1. Frederik går til deres fælles chef og fortæller om den bekymrende udvikling, så hun kan agere
  2. Frederik er selv for presset til at kunne tage handling og håber derfor, at Niels blot er nede i en bølgedal.
  3. Frederik hiver fat i sin kollega og spørger, om der er noget han kan gøre for at hjælpe ham til at genfinde motivationen.

Sidste uges opfølgningsartikel