Vi skal hilse de unge ferieafløsere velkommen

Vi skal tage godt imod de unge på arbejdspladsen - og vi skal sætte tid af til en ordentlig velkomst og gøre et grundigt stykke arbejde med at instruere dem, lyder det fra Ledernes arbejdsmiljøchef.

21. juli 2021

- Af Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Lederne. Bragt i Avisen Danmark den 21. juli 2021.

Mange lønmodtagere er allerede eller på vej på ferie i disse dage, og det betyder, at mange unge rykker ind som ferieafløsere for de faste medarbejdere eller som forstærkning særligt i turist- og feriebranchen.

For en del unge er det første gang, at de for alvor prøver kræfter af med et rigtigt job. Derfor er det vigtigt, at de bliver taget godt imod, så de får en god oplevelse og en god start på arbejdslivet.

Her har både ledere og medarbejdere et særligt ansvar i forhold til at sikre en god velkomst – og de har også et særligt ansvar i forhold til at sikre, at de unge ferieafløsere instrueres ordentligt i arbejdsopgaverne, så de bliver løst på en sikker måde.

Tid givet godt ud

En vigtig forudsætning for, at de unge får en god og sikker start, er imidlertid, at lederen sætter tid og ressourcer af til at sikre en grundig opstart for de nyansatte. Og selvom det måske kan virke omstændigt at planlægge, hvad de unge sommerferievikarer skal instrueres i, hvem der er ansvarlig for oplæringen og hvornår den skal finde sted, så er det tid givet godt ud.

Tag godt imod de unge på arbejdspladsen – både sommerferieafløserne og dem, som ender med at gøre et permanent indtog på arbejdsmarkedet. Sæt tid af til en ordentlig velkomst og gør et grundigt stykke arbejde med at instruere dem.

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef hos Lederne.

Mange af de unge er nemlig helt eller forholdsvis nye på arbejdsmarkedet, og de ved ikke nødvendigvis, hvordan tingene skal gøres. Derfor kan de risikere at prøve sig frem – til risiko for dem selv, kolleger og kunder – hvis de ikke er instrueret ordentligt og føler sig trygge ved at spørge om hjælp. Som arbejdsplads er det derfor vigtigt, at man har fokus på god instruktioner og at man som leder sikrer, at de unge ved, at de hellere skal spørge en gang for meget end en gang for lidt.

Så derfor, kære ledere: Tag godt imod de unge på arbejdspladsen – både sommerferieafløserne og dem, som ender med at gøre et permanent indtog på arbejdsmarkedet. Sæt tid af til en ordentlig velkomst og gør et grundigt stykke arbejde med at instruere dem.

Det sikrer en god start på arbejdslivet for mange unge og det sikrer, at I får en bedre arbejdsplads, som kan tiltrække de bedste medarbejdere, der kan løfte virksomheden.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Lars Andersen
Lars Andersen
Arbejdsmiljø- og ligestillingschef
Mobil: 2428 2481
E-mail: la@lho.dk