Unge bør overveje en anden vej end gymnasiet

En ny trivselsundersøgelse blandt gymnasieelever giver i den grad grund til at overveje, om gymnasiet overhovedet er den rette vej for en stor del af de unge.

Af Direktør Henrik Bach Mortensen. Bragt i Altinget den 18. september 2019.

Børne og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fastslog forleden, at der skal ske noget i gymnasiet. Det gjorde hun på baggrund af en ny trivselsundersøgelse, som viser, at omkring en tredjedel af eleverne på de fire gymnasiale uddannelser overvejer at droppe ud.

Ledernes Hovedorganisation er enige i, at gymnasiet står med et problem, som der skal gøres noget ved. Men undersøgelsen giver i den grad også grund til at overveje, om gymnasiet overhovedet er den rette vej for en stor del af de unge.

Der bygges formentlig alt for mange forventninger op hos de unge, som ikke kan realiseres. Derfor er det ikke karaktersystemet i sig selv, som er et problem.

Henrik Bach Mortensen, Direktør i Lederne

Alt for mange unge vælger gymnasiet som lidt en automatreaktion, fordi det er det mest almindelige og nemt, hvis det ikke står helt klart for en, hvad man gerne vil beskæftige sig med senere hen. Og mange er ikke tilstrækkeligt oplyst om kravene i gymnasiet. Langt flere burde i stedet vælge erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Der er mere end 100 forskellige faglige uddannelser, som oven i købet i større grad end gymnasiet peger direkte mod beskæftigelse og erhvervskarriere.

LÆS OGSÅ: Løft blikket fra gymnasierne og over mod erhvervsskolerne

Gymnasierne skal naturligvis også gøre en større indsats for at forbedre trivslen. Og det er afgørende, at alle ungdomsuddannelser understøtter de unges selvværd og realistiske syn på sig selv. Der bygges formentlig alt for mange forventninger op hos de unge, som ikke kan realiseres. Derfor er det ikke karaktersystemet i sig selv, som er et problem. Problemer er, at de unge har vanskeligt ved at sammenstille de krav, der stilles forskellige steder i uddannelsessystemet, med deres egne muligheder og interesser.

Ungdomsuddannelserne bør derfor også gøre en væsentlig indsats for at bygge de unge op til et liv efter skolen, hvor flere får lyst til at skabe personlige ambitioner om en fremtid som iværksætter eller leder. Samtidig bør langt flere piger søge uddannelse i de traditionelle ”drenge-ungdomsuddannelser”.

Kontaktoplysninger

hbm
Henrik Bach Mortensen
Direktør i Lederne
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk