Flere ikke-vestlige iværksættere er godt nyt

Flere indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande etablerer sig som selvstændige. Det skal vi være glad for. Danmark har brug for dem.

Af Berit Toft Fihl, Politisk Chef i Lederne. Bragt i avisen Danmark 16. december 2019.

17. december 2019

Danskere med ikke-vestlig baggrund har for alvor fået mod på at være selvstændige. Det gælder både indvandrere og deres efterkommere. Især efterkommere stormer frem, når det gælder at etablere egen virksomhed.

Det viser de nyeste tal for perioden 2014-2017 fra Danmarks Statistik. Henover de fire år er antallet af nye virksomheder etableret af ikke-vestlige indvandrere steget med 21 procent. Blandt efterkommere er antallet af nyetablerede virksomheder steget med godt 46 procent. Til sammenligning er antallet af etnisk danske iværksættere kun vokset med godt fire procent.

Stigningen i antallet af iværksættere er lykkeligvis sket samtidig med, at flere og flere indvandrere og efterkommere er kommet i arbejde.

Berit Toft Fihl, Politisk Chef i Lederne

Det er glædeligt, at flere og flere indvandrere og efterkommere bliver selvstændige. Danmark har i den grad brug for mennesker, der har mod på at starte for sig selv, uanset hvilken baggrund, de kommer fra. Iværksættere skaber vækst og arbejdspladser. En af styrkerne ved dansk økonomi har altid været en underskov af mindre virksomheder.

Stigningen i antallet af iværksættere er lykkeligvis sket samtidig med, at flere og flere indvandrere og efterkommere er kommet i arbejde. Blandt indvandrere fra ikke-vestlige lande var knap 13.000 registeret som selvstændige i 2018, mens 152.500 var i job.

Det er vigtigt, at begge kurver fortsætter opad, så indvandrere og efterkommere får flere valg i arbejdslivet. Iværksætteri fungerer bedst, når det er drevet af en god ide og en lyst til at skabe sit eget. Samtidigt står vores virksomhedsledere i mange situationer og mangler medarbejdere. Derfor kan vi glæde os over, at både antallet af iværksættere og ansatte med ikke-vestlig baggrund stiger.

LÆS OGSÅ: Danmark skal ind i kampen om Sydeuropæisk arbejdskraft

Det at stifte egen virksomhed er en rigtig god måde at lære det danske samfund at kende på. Som selvstændig skal man typisk arbejde sammen med både kunder, leverandører, myndigheder og måske også lokalsamfundet.

Hos Lederne er vi optagede af at skabe de bedst mulige vilkår for danske iværksættere og selvstændige. Godt 9000 af vores medlemmer er selvstændige. Samtidig er vi meget optagede af at få så mange indvandrere og flygtninge i gang på arbejdsmarkedet, både som ansatte og som selvstændige.

Vi håber, at endnu flere vil komme til. Danmark har brug for dem.

Kontaktoplysninger

Berit Toft Fihl
Berit Toft Fihl
Chef for public affairs
Mobil: 2428 2453
E-mail: btf@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk