Timing er alt når støttehjulene skal af

Ingen kan være tjent med et erhvervsliv, der lever på offentlig støtte, men omvendt skal vi ikke afskaffe hjælpepakkerne hals over hoved

03. maj 2021

- Af Gitte Winkler, formand for Lederne Nordsjælland. Bragt i flere sjællandske aviser den 2. maj 2021

Danmark er indtil videre sluppet nådigt gennem coronakrisen både sundhedsmæssigt og økonomisk. I hvert fald hvis man sammenligner med mange andre lande. Det skyldes dels, at vi har vi været gode til at efterleve myndighedernes anbefalinger og undgå voldsomme smittestigninger. Og dels, at vi som samfund har sørget for at montere støttehjul på de virksomheder, som er ramt af nedlukningerne.

Men ingen kan være tjent med, at danske virksomheder lever på offentlig støtte. Derfor skal vi afskaffe hjælpepakker og andre støtteordninger så snart, det er muligt. Spørgsmålet er bare, hvornår dét er.

Svaret er desværre ikke enkelt. For nogle brancher kan støtteordningerne formentlig fjernes samme dag, som restriktionerne ophæves. Vi så i hvert fald sidste år og igen nu, hvor hurtigt kunderne er vendt tilbage til blandt andet restauranter og biografer, så snart   publikum og gæster kunne bydes indenfor. Og for de fleste butikker har historien været den samme efter, de nu har fået lov til at åbne igen. Kunderne står – heldigvis – parate, så snart dørene slås op.

Nok skal ordningerne udfases, så snart det er muligt. Men det må ikke ske for tidligt og for hurtigt. For så ender vi med, at store dele af dansk erhvervsliv snubler, inden vi når i mål og får lagt coronakrisen bag os.

Gitte Winkler, formand for Lederne Nordsjælland.

For andre brancher er det ikke så let. Hvis vi bliver i oplevelsesøkonomien, kan man nævne de mange turisthoteller og overnatningssteder, der er ramt af, at Danmark har lukket grænserne. De kommer ikke ud af krisen i samme øjeblik, de får lov at åbne alle værelser og servere i restauranten. Og slet ikke, hvis landegrænserne forbliver lukkede. Og hvad med teatre, der skal bruge måneder på at sætte forestillinger op, inden de kan lukke publikum ind. Eller hvad med de butikker, der primært sælger til udenlandske turister, rejsebureauerne og lufthavnene. Listen er lang og forholdene forskellige fra branche til branche.

Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, at nok skal ordningerne udfases, så snart det er muligt. Men det må ikke ske for tidligt og for hurtigt. For så ender vi med, at store dele af dansk erhvervsliv snubler, inden vi når i mål og får lagt coronakrisen bag os.

På samme måde skal vi for alt i verden sikre os, at vi ikke risikerer nye nedlukninger i de kommende uger, hvor en samfundet åbner gradvist. Derfor gælder det om at holde sig til myndighedernes anbefalinger til vi er helt ude af krisen.

Uanset, hvornår det sker, bør hjælpepakkerne som minimum løbe frem til alle restriktioner er ophævet. Og efterfølgende kan det vise sig nødvendigt med målrettede og længerevarende hjælpeordninger, som fx kan holde hånden under turistindustrien, indtil de udenlandske turister igen tør at booke en tur til Danmark for at besøge Kongernes Nordsjælland eller badebyerne på Nordkysten.

Kontaktoplysninger

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk