Stress er ikke (kun) for sarte sjæle

Stress rammer ikke kun skrøbelige og sarte mennesker. Stress rammer bredt. Gennem forebyggelse kan vi dog komme stressen til livs. Hos Lederne tilbyder vi målrettet viden og vejledning til ledere, så de og deres organisation kan forebygge og håndtere stress hos ansatte. 

25. januar 2021

- Af Signe Tønnesen, chefkonsulent i Lederne. Bragt på A4arbejdsmiljø.dk den 25. januar 2021. 

Hvis nogen tror, at stress kun rammer særligt skrøbelige mennesker med sarte nerver, så bør et blik på Folketinget få dem på andre tanker.

I sidste uge meldte partileder Alex Vanopslagh sig syg med stress - en mand, der er vant til hårdt arbejde, stor medieopmærksomhed og et stort ledelsesansvar. Alex Vanopslagh gjorde det eneste rigtige, da stressen ramte: Han meldte åbent ud om det og meldte sig syg for at komme gennem stressforløbet og ud på den anden side.

Med Vanopslaghs sygemelding er fire folketingspolitikere aktuelt sygemeldte med stress. Det bør få enhver snak om, at stress kun rammer svagelige og sarte mennesker, til at forstumme. Stress rammer bredt.

Blandt danskere over 16 år angiver 29 procent af kvinderne og 21 procent af mændene at have et højt stressniveau, viser tal fra den nationale sundhedsprofil 2017.

 

Det bør få enhver snak om, at stress kun rammer svagelige og sarte mennesker, til at forstumme. Stress rammer bredt.

Signe Tønnesen, chefkonsulent i Lederne. 

Og hverken partiledere eller andre ledere går fri. Faktisk føler ledere sig stressede mindst lige så ofte som andre, viser undersøgelse fra både Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og fra os hos Lederne.

Uanset, hvem det rammer, har stress konsekvenser for både den stress-ramte, for de pårørende derhjemme, for kolleger og for arbejdspladsen. Enkelte undersøgelser peger endda på, at stress kan sænke produktiviteten med op til 25 procent.

Hvis vi skal stressen til livs, skal vi blive bedre til at forebygge. Her spiller lederen på arbejdspladsen en nøglerolle. Hos Lederne er vi klar til at løfte vores del af ansvaret for blive stressproblemerne kvit, og derfor tilbyder vi blandt andet ledere målrettet viden og vejledning om, hvad de selv og deres organisation kan gøre for at forebygge og håndtere stress hos alle ansatte.

Forebyggelse af stress handler blandt andet om at acceptere problemet og tale åbent om det. Derfor skal der lyde en tak til Alex Vanopslagh og de øvrige folketingsmedlemmer, som er stået offentligt frem og fortalt om deres stresssygemeldinger. De er i den grad med til at vise, at stress kan ramme alle og ikke kun er for sarte sjæle.

Kontaktoplysninger

Signe_Tønnesen_mini_portræt
Signe Tønnesen
Chefkonsulent
Mobil: 2428 2476
E-mail: smt@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk