Sexchikane skal tages dybt alvorligt - men whistleblower-ordning er ikke løsningen for alle

Nanna Simone Jensen, politisk konsulent i Lederne, forklarer, hvorfor Lederne er kritisk over for en lovpligtig whistleblower-ordning ift. sexchikane for alle virksomheder med over 50 ansatte. 

22. maj 2021

- Af Nanna Simone Jensen, politisk konsulent i Lederne. Indlægget blev bragt i Jyllands-Posten den 22. maj 2021.

Lad mig starte med at slå helt fast, at Lederne tager problemet med sexchikane på danske arbejdspladser dybt alvorligt, og vi mener, at lederne på danske arbejdspladser har et stort ansvar og spiller en nøglerolle i at komme uvæsenet til livs. Som Danmarks største lederorganisation med mere end 130.000 medlemmer har vi derfor også været meget markant og handlingsorienteret på denne dagsorden. Vi har blandt andet lanceret kodeks, nul-toleranceløfte og et gratis ”360 graders” kursus til alle ledere om, hvordan man som leder og arbejdsplads bedst arbejder med at forebygge og ikke mindst håndtere sexchikane på arbejdspladsen.

Derfor vil jeg også meget gerne komme Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, til hjælp, når hun i sit indlæg i Jyllands-Posten forleden undrer sig over, at Lederne er kritisk over for lovforslaget om at gøre det obligatorisk for alle virksomheder med over 50 ansatte at indføre en whistleblower-ordning for anmeldelser om sexchikane. 

 

Lederne tager problemet med sexchikane på danske arbejdspladser dybt alvorligt, og vi mener, at lederne på danske arbejdspladser har et stort ansvar og spiller en nøglerolle i at komme uvæsenet til livs.

Nanna Simone Jensen, politisk konsulent i Lederne

For det første er Lederne ikke imod whistleblower-ordninger som sådan i forhold til sexchikane. Det kan være et ganske fint tiltag, og i Lederne har vi endda selv indført sådan en ordning internt. Det kan for mange virksomheder være et udmærket supplement til virksomheders øvrige indsats med at forebygge og håndtere sexchikane. Men det er problematisk, når en whistleblower-ordning på dette område bliver gjort obligatorisk for virksomheder med helt ned til 50 ansatte. Der er kolossale forskelle fra virksomhed til virksomhed i forhold til størrelse, branche og kultur, som betyder, at en sådan ”one size fits all”-model for bekæmpelse af sexchikane ikke giver mening. Og det bør være frivilligt for den enkelte virksomhed, om en whistleblower-ordning passer til deres indsats for forebyggelse og håndtering af sexchikane.

Alle henvendelser og sager om sexchikane skal tages dybt alvorligt og håndteres ordentligt. Vi ønsker, at sexchikane ikke længere skal være et tabu. Det kræver tillid og åbenhed på arbejdspladserne om problematikken, og det kræver tydelig ledelse. Derfor er det helt afgørende, at en lovpligtig whistleblower-ordning ikke kommer til at stå alene, men højest er et supplement til andre mere åbne og ikke-hemmelige muligheder, hvis den enkelte virksomhed vurderer, at det giver mening. Og derudover må oprettelse af en whistleblower-ordning ikke få nogle virksomheder til at tro, at den hellige grav dermed er velforvaret. En vellykket kamp mod sexchikane kræver en bred og langvarig indsats og kan ikke løses med et snuptag eller en ”hemmelig postkasse”.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk
Nanna Simone Jensen
Nanna Simone Jensen
Politisk konsulent
Mobil: 4016 3274
E-mail: nsj@lho.dk