Selvstændige skal have starthjælp til grøn omstilling

Hvis vi skal have de små virksomheder med på den grønne omstilling - og det skal vi – så skal vi videre end de store ord og ambitiøse målsætninger, der ellers typisk fylder i klimadebatten, lyder det fra cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

22. marts 2021

- Af Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Børsen den 22. marts.

Klimaudfordringerne er som bekendt ikke forsvundet af sig selv, mens verden har været i corona-krisetilstand. Undersøgelser viser, at dansk erhvervsliv gerne vil den grønne omstilling og er parat til at gå i gang.

Vi kender alle de danske flagskibe - store internationale selskaber, som er i det globale klima-førerfelt. Men vi skal ikke glemme, at de små virksomheder udgør en vigtig del af dansk erhvervsliv. Og her er situationen noget anderledes.

Blot fire ud af ti selvstændige svarer, at de arbejder med grøn omstilling, viser en undersøgelse blandt knap 1.300 selvstændige, der er medlemmer af Ledernes Hovedorganisation. Det er selvfølgelig positivt, at mange er i gang. 

Men tallene viser omvendt også, at seks ud af ti selvstændige ikke arbejder målrettet med at drive forretningen mere klimavenligt. Det er der flere grunde til. Den væsentligste er, at de ikke mener, deres virksomhed kan gøre nogen forskel for klimaet. Andre begrundelser lyder, at det er for dyrt at investere klimavenligt eller for kompliceret at sætte sig ind i, hvad virksomheden kan gøre.

De små virksomheder har brug for konkrete råd til, hvordan de kan gribe den grønne omstilling an, uden det koster unødigt med tid eller penge.

Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

Hvis vi skal have de små virksomheder med på den grønne omstilling - og det skal vi – så skal vi videre end de store ord og ambitiøse målsætninger, der ellers typisk fylder i klimadebatten. De små virksomheder har brug for konkrete råd til, hvordan de kan gribe den grønne omstilling an, uden det koster unødigt med tid eller penge. Og allerhelst skal der være mulighed for at søge sparring og inspiration til at udvikle nye, grønne forretningsområder, som kan bidrage til indtjeningen.

Det er ikke gjort fra den ene dag til den anden. Det handler blandt andet om at forbedre rådgivningssystemet, så selvstændige kan sparre med rådgivere, der har både kommerciel forståelse og indblik i den grønne omstilling. Og hvor der tages højde for de branchemæssige forskelle. For der stor forskel på, hvordan den selvstændige fremstillingsvirksomhed og den selvstændig konsulent skal gribe udfordringerne an. Det bliver vi nødt til at agere ud fra.

Det handler om at få komme ned af abstraktionsstigen, skridt for skridt, så de grønne principper og ideer bliver håndterbare for landets mange selvstændige og små virksomheder.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk