Røvhuller bliver aldrig gode ledere

Man kan godt være et fagligt ”dygtigt røvhul”, men et røvhul bliver aldrig en dygtig leder. Dygtige ledere går foran som rollemodeller og arbejder for en kultur på arbejdspladsen, hvor alle kan trives, og ingen udsættes for krænkelser.

14. december 2021

-Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Berlingske den 15. december 2021. 

Jeg har sagt og skrevet det før, men som tiden går – og skeletterne er væltet ud af skabene i adskillige brancher – bliver det mere og mere tydeligt, at vi skylder Sofie Linde en meget stor tak for hendes store mod til at tage #metoo-debatten ind på den store scene i Danmark. Senest har tv-dokumentaren om den stærkt sexistiske og grænseoverskridende kultur på TV 2 gennem en årrække medført en meget vigtig debat om ledelsens ansvar for at sikre en ordentlig kultur på enhver arbejdsplads.

Regel nummer ét i grundbogen for ledere er, at man som leder selv går foran og udviser en ordentlig og respektfuld adfærd over for alle medarbejdere. Derfor er det naturligvis helt og aldeles uacceptabelt og diskvalificerende, når ledere som på TV2 selv opfører sig krænkende og stærkt upassende over for medarbejdere. Og jeg var nær faldet ned ad stolen, da den tidligere TV2-nyhedsdirektør og nu også tidligere BT-chefredaktør Michael Dyrby i sin ”bekendelse” betegnede sig selv som et ”røvhul”, men et ”dygtigt røvhul”.

Ledelse handler jo langt fra bare om faglige kvalifikationer, men først og fremmest om, at man er et ordentligt menneske, som kan gå foran og vise vejen for andre

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Som direktør for Danmarks største lederorganisation vil jeg gerne slå fast med syvtommersøm, at røvhuller – uanset om de er fagligt dygtige som journalister, advokater eller noget helt tredje – aldrig kan blive gode ledere, og de bør aldrig nogensinde blive ledere. Ledelse handler jo langt fra bare om faglige kvalifikationer, men først og fremmest om, at man er et ordentligt menneske, som kan gå foran og vise vejen for andre. Lederne spiller en fuldstændig afgørende rolle på alle arbejdspladser i at skabe en god og respektfuld kultur, hvor alle kan trives og udfolde deres fulde potentiale uden at blive udsat for krænkelser på nogen som helst måde. Og her dumper ”røvhuller” naturligvis helt og aldeles.

Det lyder måske underligt, men jeg er faktisk rigtig glad for, at debatten om sexchikane og krænkelser har trukket en række dårlige ledere fra mediebranchen og en række andre brancher frem i lyset. De dårlige ledere – ”røvhullerne” – er der jo desværre, og de skal bare ud af vagten – jo før jo bedre. Dermed kan det store flertal af ledere, som er ordentlige mennesker, arbejde videre med at sikre en sund kultur og gode, mangfoldige arbejdspladser, hvor opgaverne løses effektivt og innovativt. Det skal røvhullerne ikke stå i vejen for, og de skal heller ikke lave lov at stjæle billedet fra de titusindvis af dygtige og ordentlige ledere, som hver eneste dag sikrer, at vi generelt har gode og velfungerende arbejdspladser i Danmark.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk