Robot-succes afhænger af kvikke hoveder

Det er glimrende, at regeringen nu er kommet med en robot-strategi. Men strategien adresserer desværre slet ikke den største udfordring, nemlig virksomhedernes problemer med at rekruttere arbejdskraft med de nødvendige kompetencer på området.

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne. Debatindlægget blev bragt i Børsen den 26. februar 2020.

25. februar 2020

Det er godt nyt, at regeringen med uddannelses- og forskningsministeren i spidsen i denne uge præsenterede en ny national robotstrategi. Robotteknologi er et dansk styrkeområde, som kan blive en god forrentning både for dansk erhvervsliv og samfundet som helhed. Det rummer et kæmpe potentiale for fx at styrke produktiviteten, konkurrenceevnen og den grønne omstilling i Danmark.

 Det er et problem, at danske virksomheder mangler medarbejdere med de rette kompetencer, der kan udfolde potentialet i robotteknologien.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Der er bare et problem. Virksomhederne mangler medarbejdere med de rette kompetencer, der kan udfolde potentialet i robotteknologien. I sin robotstrategi fremhæver regeringen, at 78 pct. af virksomhederne i robotindustrien peger på adgang til kvalificeret arbejdskraft som den største barriere for den fremtidige vækst. Derfor er det nødvendigt at løse problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis man for alvor vil udbrede robotteknologien i Danmark og indfri det store potentiale.

LÆS OGSÅ: Rul den røde løber ud for udenlandske iværksættere

Men strategien gør intet for at løse problemerne på den korte bane. Godt nok er der flere gode elementer i strategien, som kan mindske problemerne på længere sigt. Fx vil man satse mere på uddannelse, hvilket er godt nyt og i den grad tiltrængt. Vi har brug for, at flere søger ind på en STEM-uddannelse. Men det løser hverken manglen på kompetencer i dag eller i morgen. Det tager år, og det kan vi ikke vente på, hvis Danmark stadig skal beholde den globale førerposition.

Derfor er der brug for, at vi i Danmark kombinerer uddannelsessatset med en bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft på den helt korte bane. Det er helt oplagt at løse virksomhedernes mangel på kompetencer ved at sænke kravene i beløbsordningen, så det bliver lettere for virksomhederne at hente eksperter til landet. På den måde sikrer vi flere kvikke hoveder til virksomhederne på både kort og lang sigt. 

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

nip
Niklas Praefke 

Cheføkonom
Mobil: 2428 2452
E-mail: nip@lho.dk