På fredag har vi fri - hver uge

Tallene for, hvor mange der bukker under med stress eller på anden vis brænder sammen i kortere eller længere perioder på arbejdsmarkedet, er alarmerende. Derfor spærrer jeg øjnene op, hver eneste gang jeg hører om arbejdspladser, som har succes med at fremme medarbejdernes mentale sundhed på jobbet og held med at vende kurven i forhold til stress.

Af Vibeke Skytte, Direktør i Lederne. Klummen er bragt i Berlingske og på B.dk.

19. september 2018

I den forbindelse er virksomheden IIH Nordic i København, der udvikler strategier og digitale løsninger, vældig interessant. Som beskrevet i flere medier hen over sommeren, heriblandt i Berlingske i august, har virksomheden for et års tid siden indført fire-dages arbejdsuge – eller, om man vil, tre-dages weekend.

Det er stadig lidt smart at tale om, at man har forrygende travlt og knap nok tid til at holde weekend eller ferie. I mange kredse bliver der stadig kigget skævt til dem, som underholder med, hvor lidt de rent faktisk behøver at arbejde.

Direktør i Lederne Vibeke Skytte

Fredag er simpelthen fast fridag for medarbejderne, og flere steder har jeg læst direktøren Henrik Stenmann citeret for, at fire-dages ugen har været en ubetinget succes: Når medarbejdernes trivsel én gang om ugen måles, er der ingen tegn på stress, sygefraværet er halveret og hvad der er lige så tankevækkende: Beslutningen om at barbere en femtedel af arbejdstiden væk har ikke haft nogen negativ effekt på, hvad der bliver nået og præsteret – faktisk kører forretningen ifølge direktøren strygende.

Til avisen Erhverv København sagde den 41-årige direktør i juni, at han trods den positive effekt af fire-dages ugen indtil videre står temmelig alene med at være gået i dén retning.

”En dag var vi til møde med direktøren i en større virksomhed for at arbejde med deres data, og der bliver så lige nævnt fire-dages arbejdsuge, hvortil direktøren udbryder: ”Hold kæft, nogle hippier, der er gået i gang med dét dér. Det er da totalt uambitiøst”. Min medarbejder sad og smilede, og jeg sad og tænkte over, hvornår jeg skulle afsløre, at det faktisk var os. Og så måtte jeg jo til sidst sige til ham, at jeg er glad for at få din ærlige mening – men det er os,” fortalte Henrik Stenmann.

LÆS OGSÅ: Nye regler for selvstændige om dagpenge/efterløn

På spørgsmålet om, hvorfor IIH Nordics model ikke oftere bliver kopieret, svarede han følgende:

”Det er tabubelagt at sige, man skal arbejde mindre og ikke sige, at man har travlt.”.

Her tror jeg desværre, at han har fat i noget meget rigtigt. Det er stadig lidt smart at tale om, at man har forrygende travlt og knap nok tid til at holde weekend eller ferie. I mange kredse bliver der stadig kigget skævt til dem, som underholder med, hvor lidt de rent faktisk behøver at arbejde.

Kernen i historien om IIH Nordic er selvsagt den målbare kortere arbejdstid og ekstra ugentlige fridag, men det mindst lige så interessante er set med mine øjne, at de har effektiviseret og fundet smarte løsninger, så de opgaver, det før tog 37 timer at løse, nu kan klares på syv færre timer. Henrik Stenmann selv har sammenlignet operationen med landbruget før og nu: Hvorfor høste med en le, hvis man kan høste hurtigere og nemmere med en mejetærsker?

LÆS OGSÅ: Ny rapport sætter fokus på mellemlederens udfordringer i en disruptiv tid

Jeg tror ikke, at modellen med en fire-dages uge umiddelbart kan kopieres af alle. Der er mange steder, hvor kunderne har en forventning om tilgængelighed og lange åbningstider alle ugens syv dage. Jeg er eksempelvis temmelig sikker på, at det ikke vil være populært, hvis supermarkedet rundt om hjørnet, forsikringsselskabet eller bilværkstedet permanent skærer en ugentlig åbningsdag væk.

Jeg véd også med sikkerhed, at rigtig mange ledere på danske virksomheder allerede er stærkt optaget af, hvordan man kan effektivisere arbejdsgange og skære unødvendige processer væk.

Ikke desto mindre er der god inspiration at hente for os alle ved at læse om virksomheder, som bryder med gængse arbejdsnormer og ikke er bange for at blive kaldt ”hippier” eller ”fantaster” af, skal vi kalde dem mere traditionelt tænkende virksomhedsledelser. For heldigvis kan vi hele tiden blive klogere – også på måden at arbejde på.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 19. september 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte