Opholdskrav vil afholde danskere fra international karriere

Danskere, der rejser ud i verden for at dygtiggøre sig, kan miste retten til dagpenge, når de flytter hjem igen. Det sker, hvis Folketinget vedtager det såkaldte opholdskrav for dagpengemodtagere.

Af Kim Møller Laursen, Analysechef i Lederne. Debatindlægget er bragt i Børsen.

16. oktober 2018

Danmark er som bekendt et lille land med en åben økonomi. Vi eksisterer i samspil med omverdenen, ikke mindst når det gælder videndeling og udveksling af arbejdskraft.

Danskerne har en lang tradition for at rejse ud i verden og dygtiggøre sig for senere at vende hjem og bidrage til samfundet. Behovet for danske ledere med international erfaring er kun blevet større i takt med, at globaliseringen er taget til.

Set fra et samfundssynspunkt er det skadeligt, at ledere og andre, der overvejer at rejse ud, nu kan blive afskrækket fra at gøre det

Analysechef hos Lederne, Kim Møller Laursen

Derfor er det uklogt, at regeringen og DF nu skaber usikkerhed. Det sker, hvis regeringens forslag om det såkaldte opholds- krav vedtages. Opholdskravet indebærer, at man mister retten til dagpenge, når man vender hjem efter at have arbejdet mere end et år i en ikke-dansk virksomhed uden for EU/EØS-området, idet der stilles krav om, at man skal have opholdt sig i Danmark eller EU/EØS-området i syv af de seneste otte år for at have ret til dagpenge.

LÆS OGSÅ: Danske lønmodtagere: Vi tør ikke at rejse ud 

Det vil ramme et ukendt antal danskere ude i verden, der har betalt til a-kassen for at have dagpengene at falde tilbage på den første tid efter, at de engang vender hjem. Et eksempel er den danske leder, der i knap 30 år har betalt til a-kassen og de seneste ti år har boet i Singapore. Lederen planlægger at vende hjem til foråret. Hvis opholdskravet vedtages, har vedkommende med ét ikke nogen sikkerhed for dagpenge, hvis det ikke er muligt at finde et job i Danmark.

Betænkelige ved at rejse ud
Det er ikke i orden, at mennesker, der troligt har betalt til a-kassen i årevis, mister dagpengeretten med et pennestrøg.

Set fra et samfundssynspunkt er det skadeligt, at ledere og andre, der overvejer at rejse ud, nu kan blive afskrækket fra at gøre det. En ny undersøgelse blandt medlemmer i seks af landets a-kasser viser, at næsten otte ud af ti danskere har fået stærke betænkeligheder ved at rejse ud eller direkte vil afholde sig fra det på grund af opholdskravet. I stedet for dette forslag bør regeringen stå fast på sit erhvervsvenlige grundlag og droppe opholdskravet, som ikke hører hjemme i en moderne, globaliseret økonomi.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk