Nøglemedarbejdere for dansk eksport skal frem i vaccinekøen

Det er gode nyheder for erhvervslivet, at alle danskere formentlig kan blive corona-vaccineret inden udgangen af juni, og der er et vaccinepas på vej. Men nøglemedarbejdere inden for eksporten bør blive vaccineret hurtigere, så de kan rejse udenlands uden problemer. Det er helt afgørende for dansk erhvervsliv og økonomi, at eksporten hurtigt kan komme i gang.

18. januar 2021

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Børsen 19. januar 2021.

Forleden kom der gode corona-nyheder for dansk erhvervsliv. Sundhedsstyrelsen kom (endelig) med den tidsplan for vaccination af den danske befolkning, som erhvervslivet i den grad har savnet. Den viser, at alle danskere forhåbentlig kan være vaccineret mod corona inden udgangen af juni. Og samtidig meldte Sundheds- og Ældreministeriet, at et vaccinepas er lige på trapperne. Det er supergode nyheder, som forhåbentlig betyder, at Danmark og dansk erhvervsliv har udsigt til snart at slippe fri af restriktionernes jerngreb.

Men i vaccinationsplanen er der desværre ikke åbnet mulighed for, at nøglemedarbejdere for dansk eksport bør kunne blive vaccineret hurtigere end andre raske danskere under 65 år – hvilket vil sige i det sene forår eller tidlige sommer. Vi kan altså dermed meget vel stå i en situation, hvor dansk erhvervsliv bliver begrænset i at sælge produkter til udlandet, fordi vigtige medarbejdere ikke kan blive vaccineret og dermed få svært ved at rejse ind i andre lande.

Vi kan altså dermed meget vel stå i en situation, hvor dansk erhvervsliv bliver begrænset i at sælge produkter til udlandet, fordi vigtige medarbejdere ikke kan blive vaccineret og dermed få svært ved at rejse ind i andre lande.

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne.

Den situation er helt uholdbar både for dansk erhvervsliv og samfundsøkonomien. Professor Jesper Rangvid vurderede for nylig, at coronakrisen samlet set vil komme til at koste Danmark over 500 milliarder kroner, svarende til en fjerdedel af det samlede bruttonationalprodukt. Derfor er det fuldstændig afgørende, at de danske eksportvirksomheder, som tjener milliarder hjem, hurtigst muligt kan komme i fulde omdrejninger igen. Og det kræver, at medarbejdere kan besøge kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere rundt i verden.

Modargumentet mod at rykke nøglemedarbejdere for dansk eksport frem i vaccinekøen vil naturligvis være, at de ikke bør komme foran andre, som har større risiko for at blive alvorligt syge. Men her skal vi lige have proportionerne med. Hvis vi tager udgangspunkt i det flotte vaccinationstempo, som Danmark har holdt i den seneste tid, vil fremrykket vaccination af eksempelvis 1.000 nøglemedarbejdere inden for eksporten betyde, at alle andre skal vente tre timer længere på en vaccine. Derfor er det ikke bare økonomisk, men også sundhedsmæssigt forsvarligt at øremærke en vis mængde vaccinedoser til nøglemedarbejdere i erhvervslivet.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk