Mit Lederne

Debat

Ledelse med inspiration fra sportens verden

07. februar 2018

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Der er mange interessante paralleller mellem elitesportens verden og erhvervslivet – især når det gælder ledelse. Som ledelsesinteresseret og -fascineret nyder jeg at se den måde, trænere og managers i den professionelle verden sætter topidrætsfolk op til at præstere det optimale – lige fra håndboldherrelandsholdets træner Nikolaj Jacobsen under det netop afsluttede EM til José Mourinho i Premier League-klubben Manchester United, som skal få nogle af verdens allerbedste og allerhøjest betalte fodboldspillere til at ”performe” kamp efter kamp.

Noget af det, som er særligt fascinerende ved ledelse i elitesportens verden, er de konstante forandringer, der skal tages hensyn til. Ikke fordi reglerne i tennis, håndbold og fodbold ændres hver dag, men forudsætningerne forandrer sig hele tiden. Det taktiske oplæg, træneren måske har brugt en uge frem til en vigtig fodboldkamp på at udarbejde, kan falde til jorden på få minutter, hvis en nøglespiller bliver skadet eller hvis modstanderholdet scorer.

Det handler om at kunne ”genopfinde” sin virksomhed og om at genopfinde sit lederskab – og det skal, vel at mærke, ske, mens det stadig går godt.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Køb og salg af spillere gør selvsagt, at langtidsplanlægning ofte kan smides i skraldespanden. For slet ikke at tale om alle de ydre faktorer, der med kort varsel kan tvinge trænere og ledere til at ændre planer: Regnvejret, som fører til, at en tenniskamp bliver afbrudt fem gange undervejs og rytmen bliver brudt, eller den pludselige storm, som gør, at konditionerne for en kampsejlads bliver forandret totalt.

I Formel 1-sporten bliver reglerne, herunder de tekniske specifikationer, ændret radikalt nærmest efter hver sæson, hvilket ikke kun stiller store krav til konstruktørerne af biler, men i høj grad også til kørere, trænere og de øvrige sportsligt ansvarlige. Og netop Formel 1-sporten er et af de steder, hvor bestyrelsesformand i Mærsk Jim Hagemann Snabe og sportsdirektør i Volleyball Danmark Mikael Trolle tager udgangspunkt i bogen ”Dreams & details” – en bog, der i sidste måned blev besmykket af Lederne med titlen som Årets Ledelsesbog 2017. Jeg har endnu ikke læst bogen, men har læst en række omtaler af den, som gør, at den helt klart skal med i kufferten på en af de kommende ferier.

LÆS OGSÅ: Hver femte leder arbejder over 50 timer om ugen

Pointen fra Hagemann Snabe og Trolle er, at uanset, om man er leder i sportens eller erhvervslivets verden, skal man kunne håndtere et sæsonskift. Og man skal konstant og hele tiden have fokus på, hvordan man får organisationen til at præstere mere og bedre i en verden i forandring.

Som leder i erhvervslivet betyder det, at man – på linje med lederne i sportens verden – skal være klar til at gå imod de vante antagelser. Det, der sidste år eller i sidste måned var den rigtige strategi, kan pludselig blive overhalet og overflødiggjort. Det kræver blik for egen og organisationens smidighed, og det kræver selvsagt fingeren på pulsen i forhold til markedsvilkår og konkurrenternes ageren.

Det handler om at kunne ”genopfinde” sin virksomhed og om at genopfinde sit lederskab – og det skal, vel at mærke, ske, mens det stadig går godt.

LÆS OGSÅ: Fremtiden kan blive meget bedre - men det kræver ledelse

Det lyder måske meget let, men jeg kender mange ledere, for hvem bekymringen for disruption, robotter og kunstig intelligens fylder rigtig meget. Hvordan sørger man for at følge med udviklingen? Vil mennesker blive delvis overflødige – eller giver teknologien tværtimod mennesker nye dimensioner i arbejdslivet og nye muligheder for at tænke innovativt, mens mange af de mindre interessante ”rugbrødsopgaver” løses af robotter? Sådan lyder blot nogle af de spørgsmål, jeg ofte hører.

Jeg kan godt forstå dem, der er splittet mellem en vis portion nervøsitet og en vis portion begejstring. Men netop dér, hvor man måske bliver mest bekymret for, om man nu er i stand til at håndtere forandringer og opgør med ”plejer”-kulturen, er der god inspiration af hente i sporten. Jeg har personligt mange gange i mit arbejdsliv haft nogle af sportens dygtigste ledere og atleter som inspiration i baghovedet, når jeg har gjort klar til at sætte nye skibe i søen.

 

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 7. februar 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte