Ledelse er dit fag nu

Rigtig mange bliver udnævnt til ledere, fordi de er fagligt dygtige. Men som leder er det vigtigt, at du vinker farvel til dit gamle fag og gør dig klart, at dit fag nu er ledelse. 

26. august 2021

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt på Lederstof.dk den 26. august 2021. 

Når chefen siger farvel, bliver den dygtigste medarbejder ofte forfremmet til ny chef. Statistisk set er der en god sandsynlighed for, at det også er den måde, du selv er blevet leder på. 

Det er selvfølgelig ikke et problem i sig selv. Det skader ikke at være fagligt dygtig, og det er altid en fordel at kende noget til de områder, som du skal være leder for. Men hvis du primært holder fast i din basisfaglighed, er der stor risiko for, at du ikke kan slippe rollen som den kontrollerende leder. Og det udvikler hverken dine medarbejdere eller dig selv som leder og gavner dermed i sidste ende heller ikke virksomheden. 

Fra den dag, hvor du bliver leder, er det vigtigste derfor ikke længere en stærk faglig viden. Fra den dag er dit fag ledelse, og det er helt afgørende, at du hurtigt smider din gamle faglige ”kappe” og påtager dig dit nye fag og identitet på jobbet. 

 

Hvis du primært holder fast i din basisfaglighed, er der stor risiko for, at du ikke kan slippe rollen som den kontrollerende leder

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Som leder er det afgørende ikke, om du er den fagligt dygtigste, men at du er den bedste til at lede. Ledelse er faget, som understøtter alle andre fag. Du skal kunne motivere, sætte retning, lytte til medarbejderne og bruge deres kompetencer optimalt, så I sammen kan nå virksomhedens mål. Og når du har gjort dig klart, at din altoverskyggende rolle nu er at være leder, giver det sig selv, at det også er et fag, som du skal lære og løbende dygtiggøre og udvikle dig i – både gennem decideret lederuddannelse, at lade dig inspirere af andre ledere og for eksempel læse med her på Lederstof.

Ledelse er et fag, hvis værdi og betydning for virksomhederne og samfundet som sådan nærmest ikke kan overvurderes. Som leder er du den, der i dagligdagen og i de afgørende øjeblikke går forrest og viser vejen – både i forhold til at fremme diversiteten på arbejdspladsen, løfte økonomien til nye højder, motivere medarbejdere til toppræstationer, skabe nye markeder eller styrke og understøtte den bæredygtige omstilling.

Der falder alt for ofte knubbede ord om ledere – og der er naturligvis også dårlige ledere derude – men jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at hvis man pillede alle ledere ud af de danske arbejdspladser, så ville rigtig meget gå i stå, og virksomhederne ville få langt dårligere resultater. For ledelse – altså god ledelse – handler om de beslutninger og præstationer, der kan føre til succes eller fiasko. 

Som leder er det afgørende ikke, om du er den fagligt dygtigste, men at du er den bedste til at lede. Ledelse er faget, som understøtter alle andre fag.

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Når verden ændrer sig, kriser rammer, og kunder eller klimaet stiller nye krav, kræver det ledere, som beslutter de næste skridt og finder ud af, hvordan vi tager dem sammen – og det kræver sin leder. Et godt eksempel er jo coronakrisen, som har martret Danmark og hele verden i snart halvandet år. Her har titusindvis af danske ledere været tvunget til hurtig omstilling for i nogle tilfælde helt basalt at sikre virksomhedens overlevelse og fortsat beskæftigelse til medarbejderne. Og for rigtig mange ledere har det betydet, at de i al hast har skullet gøre sig kloge på, hvordan de både sikrer produktiviteten og medarbejdernes trivsel, når de fleste arbejder hjemme og kun ser hinanden gennem en skærm.

Derfor er rollen som leder også langt fra let, og du skal træffe mange svære beslutninger, som kan give ondt i maven indimellem. Det kræver ydmyghed over for rollen og den magt, man har i forhold til andre mennesker, og du skal turde være dig selv og vise dig som det menneske, lederen jo også er.

Men først og fremmest er ledelse et utroligt spændende og udviklende fag, som er definerende for virksomhedens resultater og har afgørende indflydelse på andre menneskers liv og for samfundet.

Du kan gøre en positiv forskel for både samfund, virksomhed og medarbejdere, hvis du tager lederrollen på dig og gør dig umage for at blive en dygtig leder. Og sikke et privilegium, det er at kunne sætte sit hold og udvikle de enkelte medarbejdernes kompetencer til at nå målene. Jeg vil faktisk ikke tøve med at sige, at ledelse er hamrende sjovt!

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk