Lad os tale mindre om stress og mere om udfordringerne i arbejdet
Vi bliver nødt til genoverveje, hvornår vi taler om stress, og hvornår vi taler om udfordringer i arbejdet. Det er den bedste måde, at komme den helbredsbelastende stress til livs.
08. juli 2020

Af Signe Tønnesen, chefkonsulent i Lederne. Bragt på a4arbejdsliv.dk den 8. juli 2020.
Stress er blevet et problem, vi taler meget om uden at vide præcis, hvad vi taler om. Begrebet har en tendens til at blive brugt i flæng om alt fra juletravlhed til en tilstand, der kan udløse angst og depression.
Det betyder desværre, at begrebet bliver så udvandet, at når der virkelig er noget på spil, så har der været råbt ”ulven kommer” så mange gange, at vi ikke tager det alvorligt. Derfor er det vigtigt, at vi tager begrebet op til genovervejelse og reflektere over, hvornår der er tale om helbredsbelastende stress og hvornår der er tale om udfordringer i hverdagen og i arbejdet, som – hvis de er vedvarende – skal tages hånd om, inden konsekvensen bliver helbredsbelastende stress.
Vi skal forebygge – ikke kun håndtere
Lad mig slå det helt fast: helbredsbelastende stress skal tages meget alvorligt – og bliver det også. Vores egne undersøgelser peger på, at alle ledere mener, at det er en vigtig ledelsesmæssig opgave at håndtere stress, og rigtig mange ledere har også allerede haft en eller flere samtaler med en medarbejder om stress.
Men det er ikke nok at kunne håndtere medarbejdere eller ledere, der er blevet syge af stress. Stress skal tages i opløbet. Det kræver imidlertid, at vi udvikler et sprog for dét det egentlig handler om; at vi til tider har nogle udfordringer, når vi skal løse vores opgaver.