Lad butikker åbne dørene på klem, ellers lukkes de måske for evigt

Vi bør lade butikkerne åbne døren på klem i de områder af landet, hvor smitten er lavest. Det vil give en tiltrængt hånd til en gruppe af hårdt pressede erhvervsdrivende, og samtidig vil vi sparer samfundet for tab som følge af konkurser.

16. februar 2021

- Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne. Bragt i Børsen den 16. februar 2021.

På Bornholm har der i skrivende stund været ét coronasmittetilfælde de seneste syv dage. På Læsø, Samsø og Ærø nul. Alligevel må frisørsalonen stadig ikke åbne, og i den lokale tøjbutik kan man ikke få lov at kigge på en vinterjakke, selvom det kan være nok så tiltrængt.

Spørgsmålet er, om man får lov at kigge på en forårsjakke i butikken, når den tid kommer. Lige nu aner vi reelt ikke, hvornår smitten er så meget under kontrol, at regeringen mener, grebet om samfundet kan løsnes.

Konkurser og butiksdød

Til gengæld ved vi, at mange virksomheder er på randen af konkurs, og at butiksdød truer, hvis ikke vi får lettet lidt på restriktionerne snarest. I første omgang kan vi lade butikkerne åbne døren på klem i de områder af landet, hvor smitten er lavest. Det kan ske under strenge afstandskrav. Eller vi kan tillade, at købere bestiller tid, eksempelvis hos bilforhandleren, hvor store showrooms i øjeblikket står tomme.

Vi skal ikke glemme, at butikkerne under nedlukningen i foråret fik lov at holde åbent, uden at smittetallene skød i vejret. Hvis vi ikke igen giver handlende lov at åbne døren på klem, risikerer vi konkurser og butiksdød, især i mindre bysamfund.

I forvejen er mange kunder søgt mod de helt store supermarkeder og webshops. Ingen ved i dag, om kunderne efter krisen igen vil kunne finde vej tilbage til de små butikker, hvis de ellers stadig findes til den tid. Hvis vi omvendt her og nu tillader butikker at holde åbent under kontrollerede former, giver vi ikke kun en tiltrængt hånd til en gruppe af hårdt pressede erhvervsdrivende. Vi sparer også samfundet for tab som følge af konkurser. Formentlig vil færre virksomheder også få brug for statslig støtte, hvis vi giver dem lov til at gøre det, de allerhelst vil, nemlig at passe deres forretning. Det vil vi alle sammen vinde på.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Mobil: 2428 2452
E-mail: nip@lho.dk