Mit Lederne

Kun få nedslidte har brug for regeringens tidlige pension

Kun få nedslidte har brug for regeringens tidlige pension

Der er næppe mange nedslidte, som får brug for regeringens tidlige pension. Det skyldes, at andre ordninger, som senior- og førtidspension, vil dække behovet for langt de fleste nedslidte, som har brug for at trække sig tilbage i en tidlig alder.

09. oktober 2020

Af Kim Møller Laursen, analysechef, Lederne. Bragt på avisendanmark.dk den 9. oktober 2020

 

Nedslidte får fremover en helt ny mulighed for at trække sig tidligt tilbage, lyder budskabet bag regeringens pensionsudspil. Det er både fornuftigt og sympatisk. Men hvor mange nedslidte har rent faktisk brug for regeringens tidlige pension? Næppe ret mange. Der findes nemlig allerede gode muligheder for at trække sig tidligt tilbage.

Det gælder ikke mindst førtids-og seniorpensionsordningerne, som et stigende antal danskere benytter sig af. Alene det seneste år er 6.525 personer i alderen 60-64 blevet tilkendt førtids- seniorførtids- eller seniorpension. Det er mere end dobbelt så mange som i de forudgående 12 måneder og det højeste tal i noget år siden 2004, viser en ny analyse fra Lederne.

På den baggrund er det meget svært at se behovet for regeringens udspil om tidlig pension for folk med mindst 42 år på arbejdsmarkedet. Antallet af år på arbejdsmarkedet er ikke i sig selv udslagsgivende for, hvor nedslidt man er.

Man kan sagtens være fuldstændig rask og rørig efter 42 år i arbejde, eller man kan være nedslidt efter 35 år. Derfor bør det altid afhænge af en konkret vurdering af den enkeltes helbred, hvorvidt man kan gå på tidlig pension.

 

Generelt skal vi kun tilbyde tidlig tilbagetrækning til de, som er reelt nedslidte. Alt andet er forkert brug af samfundets penge, og det er skadeligt for arbejdsmarkedet, som i den grad har brug for seniorerne

Hos Lederne ser vi helst, at flest muligt bidrager længst muligt med deres arbejdskraft. Det vil rigtigt mange seniorer heldigvis gerne. De seneste 10 år frem til coronakrisen er seniorernes beskæftigelse steget. Det har været helt afgørende for at fastholde opsvinget i Danmark indtil corona-krisen.

Men uanset, hvor meget vi gør for at lette arbejdslivet for seniorer, vil der desværre altid være nogle, som bliver fysisk eller psykisk nedslidte og har brug for en værdig afsked med arbejdsmarkedet. Dem skal vi tage hånd om, som vi allerede gør det med førtids- og seniorpensionsordningerne.

Lad os derfor hellere se på, om de reelt nedslidte skal have bedre muligheder for at trække sig tidligt tilbage fremfor at sende raske mennesker, som arbejdsmarkedet har brug for, på tidlig pension