Kontrol og komplicerede regelsæt skaber ikke sunde og smittefrie arbejdspladser

Det går den rigtige vej. Trods genåbning af mange tusinde arbejdspladser og store dele af offentligheden har vi stadig i skrivende stund corona-epidemien under kontrol her i Danmark.

15. juli 2020

mennesker

Af Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Ledernes Hovedorganisation og Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening. Bragt på b.dk og i Berlingske den 14.-15. juli 2020.

At smittespredningen på både offentlige og private arbejdspladser generelt er lav, skyldes flere ting. Men et af de forhold, som vi gerne vil kaste lys på her, er, at ledere og medarbejdere sammen har fundet gode og effektive lokale løsninger til at minimere smittespredningen trods vanskelige vilkår. Man har skruet op for de gode sundhedsvaner på arbejdspladserne – naturligvis understøttet af sundhedsmyndighedernes simple og effektive retningslinjer. Retningslinjer som alle, både danskere generelt samt virksomheder, ledere og medarbejdere følger. Derudover har arbejdsmarkedets parter udgivet gode råd og vejledning.

Når man ser på alle de enorme anstrengelser, som man har gjort ude på hver eneste arbejdsplads i Danmark for at sikre, at smittespredningen bliver holdt i ave, synes fagbevægelsens retorik uforståelig og ulogisk. Fagbevægelsen har kaldt det en skandale og helt urimeligt, at Arbejdstilsynet for at undgå smittespredning i en periode begrænsede tilsynsaktiviteten, så de kun havde fokus på alvorlige ulykker og klager.

Fagbevægelsen bidrager på den måde til at skabe et billede af, at arbejdsmiljøarbejdet, også på store velorganiserede arbejdspladser, kollapser, hvis Arbejdstilsynet ikke er fysisk tilstede med kontrol, masser af tilsyn og bødeblok. Det er både urimeligt og ude af proportioner. For sådan er virkeligheden naturligvis ikke.

Succesen med at holde smittespredningen i ave viser os, at ledere og medarbejdere tager deres samfundsansvar på sig. Det gør de, uanset om Arbejdstilsynet kigger forbi eller ej.

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Ledernes Hovedorganisation og Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening

Fagbevægelsen overser nemlig arbejdsmiljøorganisationen og samarbejdssystemet på arbejdspladsen. Vi har i Danmark og i arbejdsmiljøloven en lang tradition for tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere omkring arbejdsmiljøarbejdet. Et samarbejde kendetegnet ved en kort distance mellem ledelse og medarbejdere og en effektiv involvering af medarbejderne i arbejdet med at udvikle gode og effektive løsninger. Det er dét, der gør, at både virksomheder, ledere og medarbejdere oplever løsningerne som meningsfulde, husker dem, og i sidste ende også holder fast i dem.

Det skal vi fastholde og styrke. Også i en coronatid. For myndighedskontrol, tilsyn, komplicerede regler eller lange protokoller for, hvad der skal gøres, er sjældent vejen frem. Succesen med at holde smittespredningen i ave viser os, at ledere og medarbejdere tager deres samfundsansvar på sig. Det gør de, uanset om Arbejdstilsynet kigger forbi eller ej.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Lars Andersen
Lars Andersen
Arbejdsmiljø- og ligestillingschef
Mobil: 2428 2481
E-mail: la@lho.dk