Mit Lederne

Debat

Konkret handling skal skaffe flere kvindelige ledere

26. marts 2019

Debatindlæg af Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne, bragt på Altinget Arbejdsmarked som reaktion på indlæg fra Akademikernes formand, Lars Qvistgaard.

Bodil Nordestgaard Ismiris Lederne

Lars Qvistgaard og Akademikernes tålmodighed med ligestilling på ledelsesområdet er ved at løbe ud. Det kan vi i Ledernes Hovedorganisation godt forstå, for det er vores også! Udviklingen går langsomt, og det er frustrerende at se på, at vi endnu ikke har knækket koden.

Derfor foreslog Lederne, efter lange overvejelser, den 8. marts, at samfundet ligestiller mænd og kvinder i forældreskabet ved at dele retten til barselsdagpenge i forældreorloven lige over.

I Ledernes Hovedorganisation er vi gået direkte til anbefalingerne, og vi benytter enhver mulighed for at udbrede de gode virksomhedseksempler og rollemodeller til inspiration for vores medlemmer.

Viceadministrerende direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Undersøgelser peger nemlig på barnets fødsel, den relativt lange barselsorlov samt kvindernes ændrede adfærd efter orloven som væsentlige årsager til, at kvinderne sakker gevaldigt bagud på flere faktorer, som alle sammen mindsker chancerne for at blive leder og øger forskellen på mænd og kvinders løn.

Vi synes selv, at denne ligestilling i de offentligt betalte barselsdagpenge er en rigtig god model, fordi den tager fat lige dér, hvor udfordringerne er, når vi taler kvinders karriere- og lønudvikling.

Det er svært at få en lederkarriere op at stå, hvis du ikke er tilstede på arbejdspladsen. På den anden side kan det også være en udfordring for kvindens leder at rekruttere hende til en lederpost, hvis hun ikke er på arbejdspladsen eller er på vej ud af døren og først kommer igen om 12 måneder. Vi tror på, at vores forslag vil have større, bedre og mere langsigtet effekt end bureaukratiske regler og krav, som pålægger virksomheder og organisationer unødigt bureaukrati.

Men ligestillingen af barselsdagpengene mellem forældrene er langt fra vores eneste forslag til handling. Vi har fremlagt en række andre konkrete forslag til politikerne, som kan fremme kvinders løn- og karriereudvikling. Kvinder arbejder i dag i gennemsnit mindre end mænd, blandt andet fordi kvinder oftere er på deltid. Og en undersøgelse fra Det Økonomiske Råd i 2018 viste, at en sænkning af topskatten især vil få kvinder til at arbejde mere. Vi foreslår derfor blandt andet at sænke topskatten eller forhøje topskattegrænsen, fordi det vil øge kvindernes arbejdstid og dermed deres muligheder for at gøre karriere og blive ledere.

LÆS OGSÅ: Nye barselsregler skal fremme kvinders karrierer

Det er også en barriere for kvinders karrierer, at de i dag bruger betydeligt mere tid på opgaver i hjemmet end mændene. Derfor foreslår Ledernes Hovedorganisation at udvide BoligJob-ordningen, så familierne kan få større skattefradrag til køb af hjælp i hjemmet. Vi foreslår også, at udgifter til eksempelvis rengøring, tøjvask og børnepasning skal kunne være en del af ansattes bruttolønsordning efter aftale med deres virksomhed.

Akademikerne vil i gang med et analysearbejde, som skal identificere kønsbarrierer af enhver slags på arbejdsmarkedet. Det er altid godt med ny viden, men der findes allerede rigtig meget viden om, hvilke barrierer der kan være både generelt på arbejdsmarkedet og på de enkelte arbejdspladser for at fremme flere kvindelige ledere. I Ledernes Hovedorganisation er vi gået direkte til anbefalingerne, og vi benytter enhver mulighed for at udbrede de gode virksomhedseksempler og rollemodeller til inspiration for vores medlemmer. Men hvis Akademikerne i deres kommende analyse finder frem til ny viden og deraf nye anbefalinger, så bistår Ledernes Hovedorganisation naturligvis gerne med at brede det ud til vores over 125.000 medlemmer.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Pressechef, Lederne
Tlf.: 2338 4211
E-mail: sku@lederne.dk

 

 

Morten Bonde Pedersen
Pressekonsulent
Direkte: 3283 3456
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lederne.dk