Indfør fleksibel beløbsgrænse

Som ledere i de danske virksomheder oplever vores medlemmer dagligt, hvordan det bliver sværere og sværere at finde kvalificeret arbejdskraft på en lang række områder.

Af Henrik Bach Mortensen, Direktør i Lederne. Bragt i Børsen og på Børsen.dk.

09. december 2018

Derfor var vi også meget ærgerlige, da regeringen måtte opgive at finde flertal for sit udspil om at gøre det nemmere for dansk erhvervsliv at tiltrække og fastholde kvalificerede ansatte fra lande uden for EU.

Udspillet indeholdt ellers mange fornuftige elementer, som ville have understøttet virksomhedernes mulighed for at fastholde opsvinget. Blandt andet et forslag om at sænke grænsen for, hvor meget udlændinge skal tjene for at kunne komme til Danmark.

Vi foreslår derfor, at politikerne indfører en fleksibel beløbsgrænse, som løbende kan justeres, alt efter hvordan konjunkturerne udvikler sig

Direktør i Lederne Henrik Bach Mortensen

Det var der desværre ikke opbakning til, blandt andet fordi modstanderne mener, at man derved risikerer at åbne for udlændinge, som kan optage job for ledige danskere. I Lederne er vi uenige i det synspunkt, men vi vil gerne spille ud med et konstruktivt forslag til et kompromis.

Vi foreslår derfor, at politikerne indfører en fleksibel beløbsgrænse, som løbende kan justeres, alt efter hvordan konjunkturerne udvikler sig. Det vil give mulighed for at hæve grænsen i en situation, hvor virksomhederne ikke står med samme mangel på arbejdskraft som nu.

LÆS OGSÅ: Flere og flere over 70 år bliver på jobbet

I den spritnye rapport fra de økonomiske vismænd peger de netop på, at muligheden for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft styrker arbejdsmarkedets tilpasningsevne. Og de nævner en reduktion af beløbsgrænsen som et tiltag, der kunne gøres afhængigt af konjunkturerne.

Det er sund fornuft, og derfor vil Lederne foreslå en midlertidig sænkelse af beløbsgrænsen. Det kunne være for ét eller to år ad gangen, eller det kunne være en automatisk mekanisme, hvor beløbsgrænsen justeres eksempelvis i tråd med ledigheden blandt danskerne. Måske kan en sådan ordning skabe politisk flertal for en sænkning af beløbsgrænsen.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

hbm
Henrik Bach Mortensen

Direktør
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk